Wysłany: 2007-08-01, 11:10 Czym karmić gąsiennice pafii
Pytanie do osób hodujących motyle. Mam trochę jajek A. paphia. Cała literatura podaje różne gatunki fiołka, jedynie w atlasie Buszki są również podane maliny Rubus. W końcu to dostojka malinowiec Łatwiej by mi było używać maliny/jeżyny z uwagi na dostępnośc roslin w mojej okolicy. Jak wasze doświadczenie w w tej mierze ?
No i gąsiennice po wylęgu zasadniczo nie żerują, od razu zapadają w hibernację do wiosny. Jak je bezpiecznie przezimować, żeby nie wyschły?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-01, 16:46
Nigdy nie hodowałem malinowca, ale malinę i jeżynę jako rośliny pokarmowe podaje również Krzywicki w swej pracy "Monografia motyli dziennych Polski".
Co do zimowania małych gąsieniczek tej dostojki to będziesz miał problemy. Wiem to na przykładzie prób zimowania gąsieniczek niedźwiedziówek. Gąsieniczki muszą być trzymane w wysokiej wilgotności, bo faktycznie wyschną, ale w takich warunkach bardzo łatwo o pleśń. Sugeruję następujące rozwiązanie:
Posadź do doniczki bratki (to też roślina pokarmowa malinowca), umieść na listkach małe gąsieniczki i całość daj do większego akwarium, w którym stale musisz utrzymywać wysoką wilgotność. Akwarium z góry trzeba zabezpieczyć materiałem "tiulopodobnym", by do wnętrza nie przedostawały się szkodniki i nie zeżarły gąsieniczek malinowca.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-07-28, 20:47
Dorosłe motyle odżywiają się nektarem kwiatów. Czasem uzupełniają płyny zwykłą wodą z kałuży. Niektóre gatunki w ogóle się nie odżywiają (mają uwstecznioną ssawkę).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum