Wysłany: 2008-06-18, 21:35 jak stworzyć własną gablotkę z okazami?
Hej witam wszystkich. Motylami zainteresowałam się niedawno i nie wiele wiem. Dlatego pytam co zrobić ze złapanym motylem, który hce się umieścić w gablotce?
Wystarczy poczytać to forum, forum entomologiczne i jeszcze parę stron i będziesz wiedziała wszystko. Gotowego receptu nikt tu ci nie sprzeda, gdyż wymaga się od użytkowników trochę samodzielności. Myślę że jak uda ci się przebrnąć przez tony tych informacji i nadal będziesz miała tyle samozaparcia by się tym zająć to może będą z ciebie ludzie.
Powodzenia
Dla ułatwienia zrobi dla ciebie duży krok i podam ci ten oto link
http://www.entomo.pl/
Wiele cennych informacji podaje taka stara pozycja Pana W. Niesiołowskiego, "Praktyczne wskazówki dla zbieraczy Motyli" -to w części dotyczącej techniki tworzenia zbioru, oraz ogólnie hodowli. Niemniej ważne jest poznanie biologii, motyli, rodzin i gatunków, z czasem jak się je poznaje stają się jeszcze bardziej fascynujące. Za niedługo ukaże się "Atlas motyli Polski"-dot wszystkich spotkanych dotąd motyli dziennych w polsce, byłby to na początku niemała pomoc w oznaczaniu. Można spróbować zacząć np. od fotografii i ćwiczyć umiejętność oznaczania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum