Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
i jeszcze raz sówki
Autor Wiadomość
Comes 

Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-06-29, 21:10   i jeszcze raz sówki

Tym razem lepiej - oznaczonych mam 7. Z 3 nie poradziłem sobie. Prosze o sprawdzenie oznaczonych i podpowiedź przy pozostałej trójce.

Cosmia pyralina.jpg
Aneta 4 takie wystarczą ?
Plik ściągnięto 42 raz(y) 104.33 KB

Euproctis similis 1.jpg
Plik ściągnięto 51 raz(y) 95.83 KB

Euproctis similis 2.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 73.08 KB

Caradrina morpheus.jpg
Plik ściągnięto 60 raz(y) 118.61 KB

Lacanobia thalassina.jpg
Plik ściągnięto 48 raz(y) 72.15 KB

Mythimna l-album.jpg
Plik ściągnięto 51 raz(y) 109.51 KB

Xestia ditrapezium.jpg
Plik ściągnięto 67 raz(y) 143.3 KB

sówka 1.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 132.34 KB

sówka 2.jpg
Plik ściągnięto 58 raz(y) 100.69 KB

miernikowiec.jpg
Przez te plamki : nerkowatą i okrągłą w pierwszej chwili myślałem że to sówka, dopiero po zdjęciu widze, że miernikowiec.
Plik ściągnięto 62 raz(y) 81.5 KB

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2008-06-29, 23:03   

C. pyralina - ok (tak, 4 jak najbardziej wystarczą :grin: dzięki :smile: )
Euproctis - trzeba by jej zajrzeć pod ogon ;) Jeśli odwłok zakończony jasnopomarańczowo - similis, ciemnorudo - chrysorrhea.
C. morpheus, X. ditrapezium, M. l-album - ok
L. thalassina - zdecydowanie coś innego, wygląda mi raczej na Apamea sp., ale nie mam pomysłu na gatunek
1 - Hoplodrina octogenaria
2 - Cosmia trapezina
"miernikowiec" - ani on, ani sówka ;) Udea prunalis (Crambidae)

Comes 

Wysłany: 2008-07-01, 21:33   

Wszystko pięknie, teraz teoretycznie wiem jak odróżnić E. similis od E. chrysorrhea, jest jednak mały problem. Dla mnie pomarańczowy i rudy wygląda tak samo. Patrz słynne twierdzenie, że dla mężczyzny pomarańcz to owoc a nie kolor :mrgreen:
Poniżej 3 zdjątka Euproctis sp. - dwa motyle - nr 1 to pierwszy egzemplarz a nr 2 i 3 to drugi motyl. Dla mnie oba mają odwłoki zakończone na rudo ale oba oznaczyłbym jako Euproctis similis. :roll:

Na końcu jeszcze dwie fotki. Jedna to ten sam motyl, który wcześniej oznaczyłem jako L. thalassina a Catocala poprawiła mnie na Apamea sp. Może z tej fotki łatwiej będzie go oznaczyć.
Ostatnia fotka - sówka którą wstępnie oznaczyłem jako wieczernice ale mam poważne wątpliwości a im dłużej się przyglądam tym wątpliwość zamienia się w pewnik, że to nie wieczernica. Tylko co ? Niby charkterystyczny wzór a na stronie Krzyśka nie mogę wypatrzyć podobnego. :???:

Euproctis sp. 1.jpg
Plik ściągnięto 109 raz(y) 86.3 KB

Euproctis sp. 2.jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 123.45 KB

Euproctis sp. 3.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 101.93 KB

Apamea sp..jpg
Plik ściągnięto 57 raz(y) 111.88 KB

wieczernica.jpg
Plik ściągnięto 47 raz(y) 119.43 KB

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2008-07-02, 11:26   

Comes napisał/a:
Dla mnie pomarańczowy i rudy wygląda tak samo. Patrz słynne twierdzenie, że dla mężczyzny pomarańcz to owoc a nie kolor :mrgreen:

To o śliwce było :mrgreen: :mrgreen:
Różnica między pomarańczem a rudym - pierwszy jest jaśniejszy, czysty, prawie taki jak skórka pomarańczy. Rudy jest ciemniejszy, z wyraźną domieszką brązu.
Co do Euproctisów, nie napisałam o jeszcze jednej istotnej cesze różniącej: u E. similis barwna jest praktycznie tylko końcówka odwłoka, ta szczoteczka na jego końcu. Reszta odwłoka jest biała z nielicznymi pomarańczowymi włoskami na górnej części. U E. chrysoorhea rudy jest cały wierzch odwłoka. Na tej podstawie motyl z fot. 2 i 3 to E. chrysorrhea; z nr 1 jest kłopot z racji jego pozy, ale takie ciemne rudawe czułki też wskazują na chrysorrhea (E. similis ma czułki jaśniejsze).
A ta niby-wieczernica to Lacanobia sp. - moim zdaniem L. w-latinum. Niestety na nie-wiadomo-czy-Apameę nadal nie mam pomysłu :wink:

Marek Hołowiński 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-07-02, 22:04   

Apamea remissa - wszystkie trzy motyle oznaczone wstępnie jako L thalasina, Apamea sp i wieczernica. Gatunek jest dość zmienny i ma takie formy.

Comes 

Wysłany: 2008-07-03, 00:00   

Marku bardzo dziękuje, choć przyznam, że bardzo mnie zaskoczyłeś. Nie brałem takiej ewetualności pod uwagę. Jeden gatunek :shock: :!: Bardzo duża zmienność. Kolejna lekcja. Szkoda, że pierwszego już wypuściłem na wolność. Ale drugi jest jeszcze u mnie (to były dwa motyle na trzech zdjęciach), czeka na kolejną sesje. I teraz jak to pisze to muszę przyznać, że właśnie te dwa mają/miały bardzo podobne zachowanie podczas sesji - nie chcą/nie chciały po jednym dniu w lodówce spokojnie posiedzieć sobie na listku, dopiero trzeci dzień "zsyłki" daje dosłownie 3-4 min spokoju - czyli szansy na robienie zdjęć. :twisted:

Odpowiedz do tematu