Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-07-17, 21:37
No i wszystko jasne, dwa tygodnie temu też pytałem się o C. trapezina tylko nie opisałem katalogu z jej zdjęciem. Dobrze jednak pamiętałem, że już ją widziałem Tamta była jaśniejsza i nie miała takich ciemnych kolorów i chyba to mnie trochę zmyliło.
Dziękuję za pomoc Antoni
Co może pomóc w oznaczeniu Amphipyra sp. ? Tylne skrzydła ?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-07-17, 22:18
Są dwa bardzo podobne do siebie gatunki: Amphipyra pyramidea i Amphipyra berbera. W atlasie jest opis, że pyramidea ma mniejszą okrągłą plamkę, a berbera większą, bardzej wyraźną i owalną. Ale to są subiektywne sprawy. Być może są inne cechy, ale trzeba by porównywać motyla z dłuższą serią innych. Może ktoś ma więcej obycia z tymi gatunkami, i się odezwie. Ocena z fotografii wydaje mi się ryzykowna.
Wg atlasu Heintzego różnice między A. berbera i A. pyramidea polegają na nieco innym przebiegu przepasek na przednim skrzydle - na podstawie tego typowałabym Amphipyrę ze zdjęcia jako A. pyramidea.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-07-18, 20:48
Rozjaśnienie zawarte między przepaskami, nad okrągłą plamką u A pyramidea ma kształt rombu (wyraźnie skośne brzegi przepasek w stosunku do krawędzi skrzydła). U A berbera pole to ma kształt zbliżony do kwadratu (przepaski dochodzą do krawędzi skrzydła prostopadle). Poza tym kopulatory, ale tam też są niewielkie różnice.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum