Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-07-14, 16:30 kraśniki
Podaczas weekendu mimo, że był bardzo deszczowy i pochmurny spotkałem wiele kraśników. Teren górski (Przedgórze Sudeckie). Wydaje mi się, że większośc to Z. viciae i jeden raz Z. purpuralis ale pewności 100 % nie mam.
Wysłany: 2008-07-15, 15:27
Dziekuję za pomoc.
Biorąc pod uwagę miejsce spotkania - Góry Lisie w Sudetach to w przypadku pierwszego zdjęcia Z. minos raczej jest mało prawdopodobny. Raczej to jest Z. purpuralis, który Sudetach występuje.
Wysłany: 2008-07-15, 20:31
No to Adam powaliłeś mnie. Nie tak dawno Aneta kazała mi odróżnić pomarańczowy od rudego a teraz Ty zadajesz mi pytanie czy tam rosła macierzanka. Jestem 100 % mieszczuchem, który ledwo rozróżnia podstawowe zboża i kilka gatunków drzew, wiem jak wyglada pokrzywa i oset (kłują mnie po nogach) ale macierzanka - skąd mam wiedzieć ?
( to tak do śmiechu - ile człowiek musi się nauczyć i poznać aby motylki obserwować )
Głowy nie dam ale wydaje mi się że widziałem macierzankę
Wiesz, ja też jestem mieszczuchem, nigdy nie mieszkałem na wsi, ale jak chcesz coś więcej liznąć motyli, to też troche roślinek trzeba poznać...
Tymianek to niewielka roślinka, kwitnąca na różowo, rosnie w miejscach suchych, na piaskach, ugorach, kserotermach , wrzosowiskach. A pachnie - tak jak macierzanka może tylko pachnąć
Jak się tylko pogoda poprawi, to zrobię dla Ciebie kilka fotek macierzanki i wrzucę tutaj
Jeśli tam nie rośnie tymianek, to raczej to jest Z. minos - i to może być wyjaśnienie dlaczego był taki zlatany. Nie znam dokładnie fenologii obu gatunków, bo łapałem tylko purpuralis, ale być może jest tak, że minos pojawia się wcxeśniej niż purpuralis, ale to są moje tylko dywagacje...
Wysłany: 2008-07-16, 22:00
Hm........ wszystko pieknie ale..... No właśnie, na mapkach wystepowania Z. minos Dolny Śląsk jest białą plamą. Zachodnia granica występowania przebiega gdzieś między ślaskim a opolskim. Obserwacja i zdjęcie było zrobione zaś na granicy Sudetów Zachodnich i Środkowych - a więc bardzo daleko od "teoretycznego" występowania Z. minos.
Zgadza sie teoretycznie, mapki są na stan z 2000 r. Później są już dane w Checklist z Lubuskiego. Jednak niwiele jeszcze chyba wiemy o rozmieszczeniu minos w Polsce, bo wiele danych może się po prostu odnosić do Z. purpuralis.
Najpewniejsze oznaczenie jest po gąsienicach - minos żeruje na biedrzeńcu i mikołajku i są białe, zaś purpuralis są żółte i żrą thymus.
Wysłany: 2008-07-17, 21:26
No to teraz będę jeszcze na wszelki wypadek focił roślinki przy których widać motyle przynajmniej do czasu aż się naucze rozpoznawać najważniejsze z nich
A motyl trafia do katalogu rozpoznanie prawdopodobne.
Dziekuje.
Do oznaczania roślin polecam stronkę: http://www.atlas-roslin.pl/
Można tam kupić wersję na DVD,
choć prostszy w obsłudze i bardziej przejrzysty jest program "Flora ojczysta": http://floraojczysta.pl/
(ale nie ma wersji on-line)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum