Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 43 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-07-23, 12:24
Tak mi się właśnie zdawało, że opaska węższa niż u argusa.
Podobno cechą rozpoznawczą tych dwóch gatunków jest też kolec na goleniu... która część nogi motyla to goleń?
Ronnie
Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-07-23, 13:16
Jeśli masz najnowszy atlas motyli, o którym głośno na entomo.pl to tam jest napisane : ,,Odnóża są mało zróżnicowane. Skłądają się z pięciu części takich jak (licząc od nasady): biodro, krętarz, udo, goleń i stopa. ''
_________________ Jasiek
Shadow
Wysłany: 2008-07-23, 18:48
Atlasu jeszcze nie mam, dopiero będę zamawiał - dziś właśnie z wakacji wróciłem.
Czyli przedostatnia od dołu część
Przede wszystkim bardzo jasny spód skrzydeł z dużym niebieskim przyprószeniem (u idasa spód skrzydeł bardziej beżowy, plamki nieco mniejsze). Zaokrąglony brzeg zewnętrzny przedniego skrzydła, wydatna biała strzępina. Poza tym układ plamek na tylnym skrzydle bardziej przypomina literę "P" w odróżnieniu od idasa lub argyrognomona, u których to "P" jest bardziej nierówne. Jest to cecha dość charakterystyczna dla tego gatunku.
Ciemna obwódka wierzchu skrzydeł modraszka argusa jest dosyć zmienna jeśli chodzi o szerokość. U modraszka idasa zdarza się również dosyć szeroka obwódka.
Shadow
Wysłany: 2008-07-28, 10:30
Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie. Gdzieś sobie to zapiszę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum