Też byłem w maju na Rodos Lycaena thersamon (na zdjęciu nr 2) nie widziałem. Na Rodosie podobno nie wystepuje Maniola jurtina, więc obstawiam Maniola telmessia(mnogo tego było). Szlaczkoń to zapewne Colias crocea, bo nic więcej ze szlaczkoni tam nima.
Ciekawy jestem, czy zaobserwowałeś modraszka Plebejus loewii?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-07-29, 23:15
W przypadku szlaczkoni (fot 1,4) na skrzydle przednim przebija pomarańczowy kolor wierzchu skrzydła - na Rodos może to być jedynie Colias croceus
Czerwończyk (fot. 2) to Lycaena thersamon, a oczenica (fot.3) to prawdopodobnie Maniola telmessia, ale by to stwierdzić na 100% to trzeba by widzieć również wierzch skrzydeł i znać jej wielkość.
PS Ramidon mnie wyprzedził, ale nie szkodzi - potwierdziłem tylko jego oznaczenia.
_________________ Antek
tomekp
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2008-07-30, 09:31 Rodoos - dodatkowe informacje
Ramidon, załączam zdjecie modraszka, kt. zrobiłem. Jest kiepskie ale chyba można rozpoznać co to jest (chwilowo nie mam dostępu do zdjęcia 'loweii')
Antoni, dokładam zdjęcie z wierzchem oczenicy, była wielkości Jurtiny.
Tak wogóle to liczyłem, że będzie więcej ciekawostek w tym okresie na Rodos, niestety trochę się zawiodłem. Może to też po części wynikało z faktu że byłem małym synkiem i miałem inne priorytety
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-07-30, 10:23
Potwierdzam - oczenica to Maniola telmessia. A modraszek na powyższych dwu zdjęciach to Lampides boeticus.
Orientacyjnie (dla Tomka), ponieważ nie ma na stronie Krzysia Jonki tego gatunku, dołączam zdjęcie pary Plebejus loewii (z własnej kolekcji) - pochodzą z Turcji.
Plebejus loewii para.jpg
Plik ściągnięto 94 raz(y) 63.82 KB
_________________ Antek
Robert Rosa
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2008-07-30, 17:54
jeśli chodzi o Maniolę, to również stawiam tak na 99,99%, że to samiec telmessia.... nie wiem czy wielkość ma tu znaczenie dla porównania z M.jurtina, bo praktycznie mają te same wymiary, tak jak i np. M.lupinus.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum