Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-07-26, 10:49
Zuzka napisała:
Cytat:
coś mi nie wyszło z załączeniem zdjęć
Przejrzyj sobie FAQ ( http://www.motyle.info/forum/faq.php ). Najczęstszą przyczyną może być niewłaściwa wielkość pliku (dopuszczalna do 150 kB). Również format pliku nie jest bez znaczenia - stosuj *.jpg lub *.gif
dziękuję za podpowiedź, faktycznie oba gatunki są do siebie podobne, chociaz yponomeuta evonymella wydaje się bardziej pasować. a czy są jakieś szczególne cechy diagnostyczne pozwalające na odróżnienie tych dwóch gatunków? np ta czarna plamka na tylnich pokrywach (czy to może jest wcięcie??bo już sama nie mogę skojarzyć..). co do liścia to owad ten siedzi na liściu śliwy.
pozdrawiam
Alicja Gość
Wysłany: 2006-07-26, 22:54
niewiem nie orietuje sie az tak dokladnie , wrzucilam w google ' yponomeuta ' i porównywalam na oko xD , poczekaj moze inni uzytkownicy wyraza swoje opinie i moze beda miec wieksza wiedze ,bo ja mam kilka ksazek ale niesa to dokladne opisy
Imagines namiotników trudno odróżnić, najlepszą cechą diagnostyczną są genitalia - jednak w przypadku tego okazu również stawiałbym na Y. evonymella, a to z powodu kropek, które układają się w dobrze widoczne rzędy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum