Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zwyczaje górówek
Autor Wiadomość
Shadow 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wysłany: 2008-07-19, 08:35   Zwyczaje górówek

Tak mnie naszło... ciągu ostatnich tygodni kilkanaście razy widziałem różne górówki, ale żadna z nich nie siadała, tylko sobie przelatywały - czy to przez polany, czy w lesie. Nie było więc okazji do zrobienia zdjęć. Zastanawiam się więc czy górówki mają jakieś swoje zwyczaje - siadają w określonych środowiskach czy porach dnia? Kiedy najłatwiej spotkać je siedzące?

SiejeOwies 

Zainteresowanie grupą: dzienne + fotografia
Wysłany: 2008-07-19, 15:01   

może podobnie jak bielinki mają swoje loty patrolujące?

zdjęcia - http://foto.moon.pl/uzytk...nick/SiejeOwies
moja mała przyrodnicza galeria - http://www.dezerter.w.tkb.pl/galeria/

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-07-20, 00:26   

Ja czasem spotykałem siedzące na kwiatach górówki - na ogół w Tatrach, na łąkowych kwiatach, na ogół do południa.

Jarosław Wenta 
Jarek.

Zainteresowanie grupą: motyle ogólnie
Wysłany: 2008-07-22, 07:06   

Oczywiście, że górówki można przyłapać gdy siedzą, a zwłaszcza na odchodach (np. po przejściu stada owiec, jak już się uspokoi na drodze czy łące), no i oczywiście na kwiatach (głównie drakiew i osty - z moich obserwacji). No i oczywiście rankiem, gdy zziębnięte siedzą wśród traw.

Faktem jest, że pierwsze pojawiające się górówki z danego gatunku więcej latają niż siadają - młode, to i muszą się wyszaleć, poznać świat... ;-)

Pozdrawiam.

Shadow 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wysłany: 2008-07-22, 09:47   

Dzięki za info. Czyli trafiałem na same młódki :), ewentualnie mało szczęścia miałem . W tym roku chyba już w żadne góry nie zawitam niestety, ale w przyszłym będę znów na nie polował i może uda się jakieś siedzące sfotografować.

jurek23 
Jerzy Zięba

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2008-07-23, 20:53   

Spotykam je od czasu do czasu.
Wczoraj wybrałem się na Erebia aethiops . Mam taką polankę gdzie sie pojawiają. Teraz sie pokazały. Faktycznie w zimny poranek grzeja sie na trawie do słońca. Lubia też kwiaty - na fotce.
W czerwcu pospolite były Erebia medusa.
Faktycznie latają długo i trudno zrobić fotkę.
Chyba wcześnie rano gdy jest chłodniej jest wieksza szansa.

DSC07190Erebia medusa.JPG
Plik ściągnięto 90 raz(y) 80.4 KB

DSC02714.JPG
Plik ściągnięto 85 raz(y) 85.59 KB

DSC02710.JPG
Plik ściągnięto 93 raz(y) 80.23 KB

DSC02674.JPG
Plik ściągnięto 98 raz(y) 83.39 KB

PawełB
fotoentuzjasta :-)

Zainteresowanie grupą: Rhopalocera
Wysłany: 2008-08-04, 15:01   

Co do fotografowania górówek, to zaobserwowałem dwie ciekawostki:
1) Kiedyś w dolinie chochołowskiej na żółtych kwiatach (chyba jastrzebce) siedziały "stada" euryale. Wyraźnie płoszył je dźwięk migawki, w momencie robienia zdjęcia zrywały się wszystkie. Sprawdziłem to kilkakrotnie, na pewno nie chodziło o spłoszenie motyli ruchem lub błyskiem lampy. Nie wiem co na to NAUKA? Czy Rhopalocera mają "uszy"?

2)Górówki, jak i wiele innych oczenic (np. osadniki) reagują ucieczką na błysk flesza, zwłaszcza, gdy siedzą w cieniu, albo jest pochmurno i błysk jest mocno "kontrastujący" z zastanym oświetleniem. Obecnie wiele aparatów wysyła wstępny błysk pomiarowy, a dopiero ułamek sekundy później właściwy, z otwarciem migawki. Jednak wystarcza to już, aby na zdjęciu nie było motyla, albo zarejestrował się jego "odlatujący" fragment. Jedyne wyjście w takiej sytuacji to podnieść czułość i robić zdjęcia bez lampy, albo przełączyć flesz na tryb scisle manualny, bez pomiaru - wówczas trzeba sobie dobrać poziom błysku ręcznie, dla podobnej odległosci na innym obiekcie, a dopiero potem spróbować fotki motyla.

Górówki sa motylami silnie heliofilnymi, tzn zapadają w trawę gdy jest pochmurno. I taka pogoda, z częstymi zachmurzeniami przerywanymi słońcem jest najlepsza na fotografie - łatwiej dają się podejść i często po pojawieniu się słońca rozkładają skrzydła

Odpowiedz do tematu