Może ktoś mi podpowie, 11.08.2008r. gąsienica z mojej hodowli (pierwszy raz to robi) (zdj.1) zamieniła się w poczwarkę (zdj.2). Jeszcze 3 dni temu po dotknięciu "merdała ogonkiem". Teraz jest cała twarda. Zastanawiam się czy ma zamiar zimować czy przepoczwarzy się niebawem? Jak mam postąpić gdyby miała zimować?
Za radę z góry Wielkie Dzięki
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-08-19, 21:33
Gąsienica to na pewno jakaś sówka, ale w tej pozycji nie sposób ją oznaczyć, stąd nie wiadomo, czy poczwarka ma zamiar zimować, czy wylęgnie się motyl. Jednak stwierdzenie:
Cytat:
Teraz jest cała twarda
może sugerować, że nie żyje i wyschła. Poczwarki motyli, które przepoczwarczają się w ziemi (jak ta, pokazana na zdjęciu), trzeba trzymać w odpowiedniej wilgotności. Sprawdź mechanicznie, czy pierścienie tej poczwarki przesuwają się względem siebie. Jeśli tak, to jest szansa, że motyl się wylęgnie, ale jaki i kiedy, nie sposób zgadnąć.
Roślina, na której żerowała gąsienica (kalafior) sugeruje, że może to być piętnówka (Mamestra brassicae). Jeśli tak, to poczwarka będzie zimować.
Żyje Dotknąłem jej i się poruszyła. Wcześniej starałem się jej nie dotykać, ponieważ czytałem że dotykanie może spowodować deformację skrzydeł (mam takiego bielinka).
Czy powinienem przygotować jej jakieś specjalne łoże na zimę? Czy torf będzie odpowiedni?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum