Wysłany: 2008-09-09, 17:25 Dziwne spotkanie pierwszego stopnia.
Hej.
Dzisiaj przydarzyła mi się dziwna i mistyczna sytuacja.
Po opróżnieniu pęcherza w łazience postanowiłem umyć łapki i zauważyłem na półce pod lustrem ćmę która składała jaja. Po chwili zaczęła iść gdzieś indziej dlatego paluchem nakierowałem ją żeby nie wpadła do zlewu. Ten kosmita złapał się mojego palca i spokojnie przez jakieś 20 minut składał na nim jaja. Strasznie dziwne uczucie.
Teraz mam pytanie do kogoś kto zna się temacie. Jaki to gatunek? Chciałbym te jajka położyć gdzieś na jakimś krzaku żeby wyklute z nich larwy mogły mieć pożywienie. Fajnie by było popatrzeć jak się rozwijają od jajka do postaci imago, w końcu jestem jakby ich ojcem chrzestnym.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-09-09, 20:01
Ten motylek to Ennomos autumnaria . Z jajek w tym roku już nic się nie wylęgnie, bo gatunek zimuje właśnie w stadium jaja. Gąsieniczki wylęgną się na wiosnę przyszłego roku, a żerują na różnych drzewach liściastych, jak lipa, brzoza, dąb, wierzba i in.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum