Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-09-24, 10:56 dwie sówki
Witam.
W nocy mimo, że bardzo padało przyleciały dwie kolejne sówki. Jedna bardzo zlatana i nie jestem pewien czy dobrze ją oznaczyłem - Amphipyra sp. wydaje mi się, że A. pyramidea. Drugą oznaczyłem jako Agrochola circellaris.
Agrochola circellaris.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 99.63 KB
Amphipyra sp..jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 83.36 KB
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-09-25, 20:43
OK, tyle da się oznaczyć.
Przy fotografowaniu Amphipyra pyramidea/berbera warto jest uchwycić jedno skrzydło pod kątem prostym. W innej perspektywie jasne pola przy przedniej krawędzi skrzydeł będą zawsze podobne do rąbu. Na powyższym zdjęciu, biorąc to pod uwagę można przypuszczać że jest to A berbera. Jednak do pewnego oznaczenia potrzebny jest okaz w miarę świeży, a najlepiej gdyby był rozpięty
Ostatnio zmieniony przez Marek Hołowiński 2008-09-26, 07:51, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2008-09-25, 22:36
Wielkie dzięki Marku !
W swoim poście chodzilo Ci oczywiście o Amphipyra pyramidea/berbera bo trapezina jest z rodziny Cosmia, albo ja znów coś pokręciłem.
Moja Amphipyra sp.siedzi jeszcze w lodówce - może jutro będzie ładniejsza pogoda to spróbuje zrobić lepszą fotkę, choć nie wydaje mi sie aby coś to dało - za bardzo zlatana.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum