Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-11-03, 12:16
Oba gatunki są dosyć podobne. Pokazuję to na dołączonych zdjęciach ze strony Motyle Europy. Różnice są w zasadzie jedynie w odcieniu tła skrzydeł. U A.lota jest ono niebieskoszare, zaś u A.macilenta rudawożółte.
Dla mnie motyl Jurka to A.macilenta. Jeśli znasz Marku inne przydatne cechy rozpoznania tych gatunków, to je nam zdradź...
Ja również skłaniam się do oznaczeń Marka i Jurka, trochę mylący jest balans bieli i ujęcie,zdjęcie trochę "przemieliłem"(mam nadzieję że Jurek się nie obrazi ),i może teraz trochę wyraźniej widać że skrzydła są szare ,a nie ochrowo żółte.Pozdrawiam wszystkich ,Rafał.
t_pa302139_145[1].jpg
Plik ściągnięto 55 raz(y) 37.44 KB
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-11-03, 17:54
A macilenta ma wyraźną czarną plamkę w nasadowej części przedniego skrzydła. Prezentowane zdjęcie nie pokazuje typowo ubarwionego motyla i mam wrażenie że jest trochę za ciemne. Nawet mam wątpliwości czy to na pewno jest A macilenta.
Jak uda mi się obfotografować, to niebawem zaprezentuje swoje okazy obu gatunków.
-udało się, chyba coś widać
Wysłany: 2008-11-03, 18:48
Ja mam niestety dosyć ubogi zbiór sówek, a na stronie Krzyśka Jonki zdarzają się czasem pomyłki. Ta plamka u nasady skrzydła byłaby cenną cechą diagnostyczną - sprawdź u siebie Marku na ile ta cecha jest zmienna. Na zdjęciu Jurka motyl ma taką plamkę, ale bardzo drobną (może za małą jak na macilentę) - pokazuję to na powiększeniu. Większość motyli A.macilenta na stronie "Motyle Europy" ma tą plamkę dosyć wyraźną.
I do Rafała:
Cytat:
trochę mylący jest balans bieli
Masz rację. Zestawiłem trzy zdjęcia Jurka. Środkowe (2) ma oryginalny balans, jest tylko rozjaśnione. Górne (1) ma biel przesuniętą w kierunku niebieskiego, a dolne (3) w kierunku żółtego. Nie wiem, na ile aparat Jurka wiernie odddaje kolory więc trudno ocenić które jest najbliżej prawdy. Widać jednak na jakie problemy można się natknąć, oznaczając motyle ze zdjęć.
Nasada skrzydeł..jpg
Plik ściągnięto 50 raz(y) 126.75 KB
balans bieli.JPG
Plik ściągnięto 47 raz(y) 147.42 KB
_________________ Antek
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2008-11-03, 19:14
Cecha ta jest podana w "Klucze do oznaczania..., zeszyt 53a. Moje wszystkie okazy ją mają. Poza tym okazy żywe bądź spreparowane obu gatunków różnią się bardzo wyraźnie i nie ma problemu z ich rozpoznawaniem. Tu jest problem związany z fotografią, różne aspekty zdjęcia mogą utrudniać określenie gatunku.
Przedstawiona na powiększeniu plamka jest minimalna i prawie nie zauważalna "gołym okiem". Spotyka się A lota mające śladowe czarne punkty. W przypadku A macilenta mówimy o wyraźnej czarnej plamce.
Zgadzam się z Markiem, że okaz Jurko to A. lota - plamka przy nasadzie jest niewielka i okaz jest ciemny, na pewno nie żółty, a lampa niestety zniekształca kolory, nie mówiąc już o np. balansie bieli...
Poza tym, Antku - okaz, który pokazałeś ze strony Krzyśka - ten pierwszy oznaczony jako A. macilenta. Wg. mnie to też jest A. lota - jak u Jurka, mała plamka i tu też zdjęcie z lampą, ale okaz też tu wygląda na ciemny. Ma on też wyraźne przyciemnienie przy wierzchołku skrzydła przylegające do czerwonej linii zewnętrznego brzegu skrzydła. TAk silnego przyciemnienia nie widzę u A. macilenta.
Nie lubię zdjęć z lampą i nie robię ich, dlatego właśnie, że zniekształcają kolory i motyle wyglądają wtedy nienaturalnie. Popatrzcie na moje fotki A. lota na stronie Krzyśka Jonko, są robione w świetle naturalnym i od razu widać jaki naprawdę ten gatunek ma kolor
Wysłany: 2008-11-03, 22:33
O taką informację mi chodziło. Jeśli plamka musi być wyraźna, to faktycznie bedzie to A.lota. I dodatkowo - słuszna będzie uwaga, że niektóre motyle na stronach Krzyśka Jonki (może incydentalnie ale jednak) mają błedne oznaczenie. Co do zdjęć Jurka, to niestety większość jest robiona przy sztucznym oświetleniu, bo on ich nie łowi, tylko fotografuje - stąd te problemy. Jestem świadomy tego, że takich problemów nie mamy gdy oznacza się spreparowany okaz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum