Wysłany: 2008-11-17, 22:47 Pomocy!!! Motyl lata mi po domu, a ja nie wiem, co robić ;)
Witam! Potrzebuję pomocy - zabrałam z miesiąc temu doniczkę z kwiatami do domu, bo zaczęły mi kwitnąc (zbzikowały od pogody), a wczoraj przy doniczce z kwiatem zauważyłam niewielkich rozmiarów motyla - śliczny, żółciótki, nakrapiane czarne kropki (za dziecka z siostrą nazywałysmy takiego "Cytrynek" ) Jestem totalnym żóltodziobem w tych sprawach i nie wiem, co dalej robić - nie chciałabym go wypuszczac na zewnątrz, bo chłodno i obawiam sie, że by nie przeżył, a zupelnie nie wiem jak sie nim zająć i jak mu pomóc. Proszę o pilną odpowiedź!!!!
... Lata mi teraz po pokoju, a ja nie wiem, co robić...
Shadow
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i ćmy też
Wiek: 42 Dołączył: 28 Lip 2007 Posty: 207 Skąd: Warszawa/Piaseczno
Wysłany: 2008-11-18, 10:26
Możesz spokojnie go wypuścić. Cytrynki zimują jako motyle, więc po prostu sobie poleci i znajdzie jakąś kryjówkę. Może go znowu wiosną zobaczysz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-11-18, 11:32
Cytat:
zauważyłam niewielkich rozmiarów motyla
A możesz skonkretyzować rozmiar, bo prawdziwy cytrynek ma rozpiętość skrzydeł około 55 mm, więc do maluchów raczej nie należy i na pewno nie ma żadnych czarnych kropek - co najwyżej jedną czerwoną na każdym skrzydle. Nic mi tu nie pasuje do cytrynka. A może masz aparat cyfrowy, i możesz mu zrobić zdjęcie?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2008-11-20, 17:46
Sprawa się wyjaśniła. Autorka post (MalutkaM_GW) przesłała mi na priva zdjęcie tego motylka (prezentuję go w załączniku) i okazało się, że to bielinek rzepnik. Oczywiście tego motyla już nie da się uratować, bo rzepniki nie zimują jako imago.
Hej!
Dziękuję wszystkim za informacje i zaangażowanie Jak na razie motylek siedzi sobie na oknie lub na kwiatku... Dożywiam go póki co, ale jak już wiem - dzięki Wam - nic więcej zrobić dla "niej" nie mogę. Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum