Artykuł jest nieco zabawny ze względu na błędy jakie popełnił dziennikarz Gazety opisując szkodnika.
poniżej fragment artykułu:
"Gąsienice są owłosione i dość długie. Mają od 10-15 cm długości - mówiła reporterce Radia TOK FM Kamila Stawowczyk mieszkanka domu przy ul. Wesołej we Wrocławiu. - Owady spadają z dębu, jedynego drzewa na naszym podwórku. Potem powoli wspinają się po elewacji budynku i wpełzają do mieszkań - mówi."
"10 - 15cm" - byłyby z tego niezłe parówki
jest też inny kwiatek :
"Wszyscy lokatorzy wiedzą, jak poważny jest problem, gdyż sytuacja miała już miejsce około dziesięciu lat temu, kiedy to jedna z osób trafiła do szpitala z powodu pogryzienia przez te robaki."
Po prostu niewyedukowane mamy społeczeństwo A dziennikarze jeszcze podkręcają atmosferkę Trzeba kogoś poinformować, tu jest łamane prawo obywateli do rzetelnej informacji
Coś w tym z prawdy jednak może być: gąsienice mają włoski mogące powodować podrażnienia czy nawet poparzenia - miałem coś o tym na entomologii.
A media lubią wyolbrzymiać i siać panikę!
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-01-25, 18:56
Cytat:
Coś w tym z prawdy jednak może być
Tego Piotrze nikt nie kwestionuje, że gąsienice kuprówki mogą wywoływać alergie i podrażnienie skóry. Akcent pierwszego postu jest głównie położony na owym wyolbrzymianiu i sianiu paniki, właśnie poprzez pisanie o 10-15 cm wielkości owych gąsienic, a także o pogryzieniu przez nie ludzi.
Tego Piotrze nikt nie kwestionuje, że gąsienice kuprówki mogą wywoływać alergie i podrażnienie skóry. Akcent pierwszego postu jest głównie położony na owym wyolbrzymianiu i sianiu paniki, właśnie poprzez pisanie o 10-15 cm wielkości owych gąsienic, a także o pogryzieniu przez nie ludzi.
Dziękuje za uświadomienie! Proszę jeszcze mnie uświadomić co to własciwie jest gąsienica? Nie jestem przedszkolakiem - proszę nie traktować mnie jak idiotę.
A tak na poważnie to nie jest najgorzej - mogli przecież napisać: Wielkie, zmutowane, krwiożercze gąsienice terroryzują mieszkańców osiedla!
Panie Antoni!
Jeżeli mi ktoś tak łopatologicznie objaśnia na czym polega komizm artykułu to niby jak ja to mogę odebrać? Aż mi się śmiać chciało!
A teraz to czuję się zażenowany, że muszę to panu tłumaczyć. Mam nadzieję że obejdzie się bez "łopatologii"...
A ja chciałem tylko zwrócić uwagę na pewną nieprzyjemną cechę tych gąsienic o której niekoniecznie wszyscy wiedzą.
I znowu po raz drugi zostałem upokorzony: Czy pan naprawdę uwierzył, że pisząc o "wielkich, zmutowanych" pisałem śmiertelnie poważnie? To może niech pan zacznie odradzać innym kupowanie ubrania ochronnego bo przecież to przesada!
Proszę nie ciągnąć tego wątku bo ta rozmowa staje się bardziej komiczna i tragiczna niż artykuł z Gazeta.pl.
Poczytaj i przemyśl ...
Rafał.
P.S.To forum Lepidopterologiczne ,i zasadniczo jego tematem są motyle ,a nie to -co ktoś o sobie myśli. Pisząc z lekkim przymrużeniem oka Antek starał się ,aby w tym co pisze było tyle merytorycznej wiedzy -aby mniej doświadczeni niż TY przy okazji mogli coś z tej dyskusji wynieść.
IMHO odbieram cię jako trolla.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2010-01-28, 21:17
Rozgrzebałeś temat z przed pół roku, nie wiem po co?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-01-28, 23:20
W Internecie w zasadzie nikt nie jest anonimowy. Toteż mam prośbę do admina: Sławku, sprawdź IP użytkownika przedstawiającego się jako Piotr Fonfara (wiem, że masz takie możliwości). Podobnie jak Rafał i Marek, mam uzasadnione podejrzenie, po sposobie prowadzenia dyskusji na tym forum, że to troll...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum