Od niedawna mieszkam w domu z ogrodem i chciałabym, żeby w moim ogrodzie było jak najwięcej motyli. Oprócz wabiących roślin pomyślałam o zaopatrzeniu się w specjalny domek służący do hibernacji, w środku którego jest kora drzewna. Podobne domki widziałam na różnych amerykańskich stronach (tam są bardzo popularne). Domek dopiero powiesiłam, więc jeszcze nie przybył do niego żaden gość. Czy ktoś ma coś podobnego i mógłby podzielić się spostrzeżeniami na temat jego użytkowania, ewentualnego terminu czyszczenia i wymiany kory, żeby nie przeszkadzać motylom?
Katarzyna ,kwiaty ok ,ale motyle w domkach dla motyli to chyba tylko amerykanie mogli wymyślić .Przy zimowaniu motyli ,tak dziennych jak i nocnych,istotnymi czynnikami jest odpowiednia wilgotność (niekoniecznie taka sama dla różnych gatunków)i przede wszystkim temperatura,a jakoś nie mogę uwierzyć że w tym "domku dla motyli"można utrzymywać te dwa parametry na w miarę stałym poziomie.Chodzę trochę po jaskiniach, gdzie jest dosyć duża wilgotność i można tam spotkać zimujące w dużych ilościach T.dubitata ,Scoliopteryx libatrix ,Inchis io,siedzą na różnych głębokościach w kolejności:T.d.-najgłębiej,S.l.-bliżej i Pawiki -najbliżej wlotu do jaskini.Dorzucam kilka fot i pomimo wszysko życzę powodzenia z domkiem...
---------------------------------------------------------------
A jak dla mnie ,może wytnij w tym domku jeden okrągły otwór,resztę zatkaj i ptaszki będą miały budkę jak złoto . Pozdrowki Rafał.
Będę na bieżąco donosić, co dzieje się w domku, mam nadzieję, że jednak ktoś w nim zamieszka i będą to motyle. Wszystko okaże się pewnie dopiero na przyszłą wiosnę Z tego, co się orientuję, to chyba nie tylko w jaskiniach zimują (nie wszędzie takie istnieją), ale też w naturalnych szczelinach drzew, a domek z korą w środku ma je imitować. Specyficzne otwory są po to, by do środka nie weszły myszy i ptaki, na pająki chyba nie ma rady. Mimo wszystko zakładam, że warunki w takim domku będą bardziej przyjazne motylom i bardziej przypominające naturę, niż np. ciepła piwnica czy mieszkanie. Pozdrawiam
Z tego, co się orientuję, to chyba nie tylko w jaskiniach zimują (nie wszędzie takie istnieją), ale też w naturalnych szczelinach drzew, a domek z korą w środku ma je imitować.
Zgadza się ,ale nie łatwiej i lepiej(a na pewno taniej),jeśli tak bardzo chcesz zimować motylki,przywieżć kłodę drewna z lasu położyć na ogrodzie i niech wszystko toczy się własnym torem .Przy okazji z takiego drewna wyjdzie wiele innych robaczków .Ale... ,czekam na relacje .Pozdrowki Rafał.
Piotr Michalik
Zainteresowanie grupą: dzienne,zawisaki i pawice
Wysłany: 2009-06-13, 18:49
Kiedyś widziałem taki domek na allegro i z tego pamiętam nie był tani.
Rzeczywiście najlepiej jest rzucić kłodę drewna, ale posiadam motylolubnego kota , a wieszając budkę na wysokości daję motylom szansę. Kilka próbowało zimować w moim domku ogrodowym, ale tylko posłużyły polnym myszom za zimową przekąskę. Także w drewnie kominkowym przy zewnętrznej ścianie domu, gdzie zimowały motyle, było widać ślady buszowania myszy i jaszczurek.
szczerze mowiac ja pierwszy raz spotykam sie z taką rzeczą jak domek dla motyli... hodowla owszem, ale domek?? Rafał ma rację- takie cos to tylko Amerykanie mogli wymyślic:D
no ale skoro masz ambicję i odwagę brac sie za to , to zycze powodzenia i prosze o informowanie nas na bierząco jak to tam idzie )
Rafał mówi prawdę, taki pomysł to... Jak zakleisz te wejścia i zrobisz jedno małe to może załapiesz się na 2 bądź 3 lęg jakiś ptaków, np. kopciuszka...
Oczywiście będę informować o wszelkich ruchach, jeśli takowe nastąpią.
Domek jest dodatkową ozdobą ogrodu, szczególnie zimą, gdy na dworze nie dzieje się zbyt wiele. Mam nadzieję także, że poprzez nietuzinkowy wygląd budki uda mi się wzbudzić w moich siostrzenicach i sąsiadach zainteresowanie motylami i ich ochroną.
Mam nadzieję także, że poprzez nietuzinkowy wygląd budki uda mi się wzbudzić w moich siostrzenicach i sąsiadach zainteresowanie motylami i ich ochroną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum