Wysłany: 2009-06-09, 16:50 Rusałka pawik, problem z gąsienicami
Witam!
Mam chyba poważny problem z gąsienicami Rusałki pawika. Otóż z moich obserwacji wynika, że przestały jeść. Odchodów też jest jakby mniej. Są zdecydowanie mniej ruchliwe.
Karmię je pokrzywą.
Co może być nie w porządku?
Proszę o szybką pomoc. GG jak najbardziej mile widziane. Z góry dziękuję.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-09, 18:09
Najprawdopodobniej będą liniały, a może nawet chcą się przepoczwarczać. Niestety nie piszesz jak są duże. Mało prawdopodobne, by wszystkie nagle zachorowały.
To w tym wypadku snuły te nitki w jakiś przypadkowych miejscach.
Gąsienice wydają się takie jakby chude, w sensie masa z nich wydaje się być niewystarczająca na motyla. Czy ta wielkość, którą podałem to odpowiednia do przepoczwarzania?
Jesteś pewien, że nie robią oprzędów? Specjalista od Lepidoptera, któremu na zajęciach mówiłem o oprzędach, przyjął to do wiadomości i nie twierdził, że to niemożliwe.
Gąsienice pawika na pewno nie robią oprzędów. Jak pisał Antek, snują tylko lekką podściółkę z jedwabiu do zahaczenia kremastra.
A co do chudości - pawiki to nie Saturnidy, nie oczekuj od nich wyglądu parówek Jednak 3,5 cm długości wskazuje raczej na to, że będą linieć (BTW, do tego też mogą snuć nici) - dojrzałe gąsienice tego gatunku są trochę większe.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-10, 13:36
Cytat:
Specjalista od Lepidoptera
Być może nie mówiłeś mu, że to gąsienice pawika. Zresztą żadne rusałki nie robią oprzędów (jedynie czasem gąsienice admirała robią sobie osłonę na poczwarkę ze złączonych przędzą listków rośliny pokarmowej). Jeśli jednak wiedział, jaki to gatunek, możesz śmiało wykreślić go z listy "specjalistów".
O dziwo, dzisiaj już wiszą poczwarki.
Z tym, że jedna upadła, zaszkodzi jej to?
Co do specjalisty, może coś przeoczył, bo kompetentny jest na pewno.
Dziękuję wam za pomoc. Pewnie jeszcze się odezwę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum