Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
f.testudo Esp, f.ichnusoides Sel.-1 raz się z tym spotkałam
Autor Wiadomość
Alicja 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2006-06-28, 15:28   f.testudo Esp, f.ichnusoides Sel.-1 raz się z tym spotkałam

Cześć :)

Swego czasu kupilam w antykwariacie :
Atlas Motyli , Państwowe Wydawnictwo Rolne i Leśne , Warszawa 1979
i zastanawiam sie nad tym :D

:arrow: Czy ktoś kiedyś prubowal wychodowac takiego motyla (4. f. testudo Esp. )

:arrow: (3. f. ichnusoides Sel. ) Czy koś go kiedyś widzial ? Sa gdzieś jakieś zdjecia zamieszczone w internecie ?

ots128 
ZaWiSaKi moja pasja

Zainteresowanie grupą: Motyle Nocne i inne
Wysłany: 2006-06-29, 16:08   

po pierwsze są bardzo żadkie więc myślę że mało ludzi je hoduje. :oops:
:oops: :wink: :wink: jak sie mylę prioszę mnie poprawić bo nie wiem czy to te gatunki to te o których myślę :| :| :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Gość

Wysłany: 2006-06-30, 16:24   

Mam ten atlas. Przedstawione w nim formy nie zawsze występują w Polsce. Pozatym motyle dzienne bardzo ciężko jest hodować na dłuższą metę (ciężko rozmnożyć). Wątpię żeby ktoś je hodował-nie słyszałem .

Czy te formy o których mówisz występują w Polsce tego nie wiem.
Ja czytałem w książce pt:"Obserwujemy motyle" dr.Josef Reichholf że "W zależności od warunków termicznych, w jakich przebywała poczwarka, rysunek może być normalnie wykształcony lub wadliwy.Formy odebiegające od typowych nazywane sa aberacjami.Można je łatwo uzyskać, gdy na pewien czas umieści się poczwarki w lodówce lub podda działaniu wyższej temperatury."

Kiedyś próbowałem wyhodowąć w ten sposób jakoś inaczej ubarwioną formę, ale się nie udało. Najczęsciej motyle po takich eksperymentach albo maja normalnie ubarwione skrzydła albo nie są w stanie napompować skrzydeł,są osłabione.

f. ichnusoides Sel.; f. testudo Esp. -nigdy nie widziałem na żywo ani w necie ale może gdzieś jest bo internet mam stosunkowo nie dawno.

Beni 182 

Zainteresowanie grupą: DuzeMotyleDzienneInocne,preparowanie,hodowla
Wysłany: 2006-06-30, 16:27   

Ten gość wyżej to ja.

ots128 
ZaWiSaKi moja pasja

Zainteresowanie grupą: Motyle Nocne i inne
Wysłany: 2006-06-30, 16:38   

te co Alicja napisała występują w Polsce :):)
Moim zdaniem nie można dawać poczwarek do lodówki czy poddać czemuś innemu powinny same sobie poradzić (oczywiście jeśli są wolne bo gdy je chodujemy trzeba im dawać jedzenie) i nie można ich okaleczać np. dawać do lodówki to jest gorsze od preparowania :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Beni 182 

Zainteresowanie grupą: DuzeMotyleDzienneInocne,preparowanie,hodowla
Wysłany: 2006-06-30, 22:04   

KOLEŚ ZAMKNIJ SIĘ JAK NIE MASZ POJĘCIA! Dostałeś już ostrzeżenie i dalej piszesz bzdury, mase emotek, jak chcesz sobie robic kolorowankę z tego portalu źle trafiłeś.

Ty widzisz co piszesz?

ots128 napisał/a:

Moim zdaniem nie można dawać poczwarek do lodówki czy poddać czemuś innemu powinny same sobie poradzić (oczywiście jeśli są wolne bo gdy je chodujemy trzeba im dawać jedzenie) :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jak nie widzisz to nie pisz . Idź lepiej nakarm swoje poczwarki. :twisted:

PO PIERWSZE CHŁOPCZYKU POCZWAREK SIĘ NIE KARMI !
PO DRUGIE GDY JE HODUJEMY (A ALICJA O TO PYTAŁA) MOŻNA JE ZIMOWAĆ W LODÓWCE.
PO TRZECIE TO BYM CIE ZBANOWAŁ BO TO NIE JEST TWÓJ PIERWSZY WYSKOK(masz szczęście ze to nie mój portal).

Etro 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne, nocne ale Macro
Wysłany: 2006-07-14, 18:08   

Beni 182- nie denerwuj się tak, szczerzę mówiąc jestem po twojej stronie, bo masz rację, ale nie powinieneś na ots mówić: "chłopczyku..." to nie na miejscu...spójrz na jego wiek :mrgreen:

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-07-14, 21:42   

Przez kilka tygodni nie śledziłem tego forum (byłem za granicą) i to co piszę jest może nieco nieaktualne, no ale....
motyle form ichnusoides i testudo pokazane przez Alicję na skanach są w przyrodzie niezwykle rzadkie. W swej karierze entomologa tylko raz udało mi się spotkać taką formę w naturze (ichnusoides). Również eksperymenty temperaturowe dają mizerne efekty, ze względu na dużą śmiertelność poczwarek. Formy takie uzyskuje się na ogół na drodze eksperymentów chemicznych (np. z kwasem fosforomolibdenowym). Eksperymenty takie były prowadzone przez naukowców w Krakowie w latacvh 40-tych ubiegłego wieku, i opisane w literaturze.
A co do wieku ots128, to występował on już na tym forum jak osoba 95 letnia, więc te jego 21 lat trzeba traktować z przymrużeniem oka ( wg mnie ma on 12-13 lat, a może jeszcze mniej)

Etro 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne, nocne ale Macro
Wysłany: 2006-07-15, 19:34   

pewnie masz racje...dawno nie wchodziłem na to forum (i nie jestem dostatecznie uświadomiony...:D)

Paweł C. 
Makrolepidoptera

Zainteresowanie grupą: Macrolepidoptera,hodowla
Wysłany: 2006-07-21, 18:48   

Może mi ktoś powiedzieć co to za forma P.c-album. Nie mam odpowiedniej literatury.

1.JPG
Plik ściągnięto 4058 raz(y) 18.25 KB

Alicja 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2006-07-21, 21:08   

ani ja niemam odpowiedniej literatury , patrzylam w google ale one sa za podobne XD

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-07-21, 23:01   

Swego czasu (jakieś 50-60 lat temu) była moda na opisywanie takich form. Nie ma to jednak większego znaczenia naukowego, gdyż są to formy indywidualne, nie zapisane w genach motyla, i tym samym niepowtarzalne. Forma jeszcze bardziej ściemniona, gdzie prawie całe tylne skrzydła są czarnobrązowe, a na przednich plamki kostalne zlewają się ze sobą i łączą z plamkami przy brzegu zewnętrznym, została nazwana f-album. Na zdjęciu, prezentowanym przez Pawła, jest forma pośrednia pomiędzy typową i f-album.

Paweł C. 
Makrolepidoptera

Zainteresowanie grupą: Macrolepidoptera,hodowla
Wysłany: 2006-07-23, 00:25   

Dzięki za wyjaśnienie.

Odpowiedz do tematu