Dziś zauważyłam że u mnie w ogródku zamieszkały jakieś dziwne motyle. Są ogromne i nigdy wcześniej takich nie widziałam. No i szczerze powiedziawszy boję się ich trochę. Mama twierdzi że to jakieś szkodniki, ale nie chcę ich tępić (niech sobie żyją w spokoju) tylko wolałabym wiedzieć co to jest.
P1000522.JPG
Plik ściągnięto 96 raz(y) 41.88 KB
P1000515.JPG
Plik ściągnięto 101 raz(y) 150.74 KB
P1000518.JPG
Plik ściągnięto 144 raz(y) 33.02 KB
kiwi
Zainteresowanie grupą: Zawisaki, pawice,
Wysłany: 2009-05-04, 17:14
To jest nastrosz półpawik piękny motyl który charakteryzuje się tym że może zawisać w powietrzu jak koliber. To napewnonie jest szkodnik. Ja byłbym szczęśliwy gdyby w moim ogrodzie takie były.... Na twoim miejscu dałbym im spokój i je pofotografował albo może pochodował
Poczytaj sobie o nim :
http://pl.wikipedia.org/w...3%B3%C5%82pawik http://plfoto.com/401036/zdjecie.html - zdjęcie gąsienicy
marchewcia1985
Zainteresowanie grupą: grupa motyli
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 3 Skąd: Chełm k/Lublina
Wysłany: 2009-05-04, 17:30
dziękuję bardzo za odpowiedź. Szukałam wcześniej w internecie, ale nie znam się na motylach i nie potrafiłam zidentyfikować. Po dokładnym przyjrzeniu widzę że są piękne, i już się tak ich nie boję. Widziałam w ogrodzie kilka takich, niech sobie latają spokojnie.
Wprawdzie jest to zawisak, ale niestety ten nie zawisa jak koliber- wogóle nie pobiera pokarmu.
Dość wczesne spotkanie- u mnie jeszcze nie latają
Pozdrawiam
marchewcia1985
Zainteresowanie grupą: grupa motyli
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Maj 2009 Posty: 3 Skąd: Chełm k/Lublina
Wysłany: 2009-05-06, 18:41
Obserwowałam je trochę, i biedaczki chowają się od zimna. Szkoda mi ich bo na dworze jest całkiem nieprzyjemnie.
Mam tych motylków troszkę. W ogródku mam lipę, a koło domu topolę i głównie tam siedzą. Lipa jest młoda i na lipie naliczyłam tych nastroszków chyba 5. Jak się bliżej przyjrzeć to nawet śliczne są. Fajnie że mam nowych sąsiadów, bo chrabąszcze mi już obrzydły (mam też pod domem spore drzewo kasztana).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum