Szukałam i chyba w końcu znalazłam. Rhyparia purpurata.
Oznaczyłam dobrze czy nie?
Mam jednak kilka pytań i żeby nie rozpoczynać nowego tematu, zadam je tutaj. Otóż parę dni temu zobaczyłam przez okno Vanessa atalanta składającą jajeczka i postanowiłam je "wychować". Dzisiaj pojawiły się malutkie gasieniczki. Wyczytałam, że pokarmem dla gąsienic admirała, są pokrzywa i chmiel. Jednak roślina na ktrórej zostały złożone jajka, nie jest żadną z nich. Bardzo przypomina Parietaria officinalis, który jest pożywieniem dla gąsienic Vanessa vulcania . A tylko z tym motylem mogłam pomylić Vanessa atalanta . Jednak tu nie zgadza się obszar występowania. Dodam, że aktualnie przebywam we Włoszech. Czy więc gąsienice Vanessa atalanta żywią się również innymi pokarmami? Czy możliwe jest by samica się pomyliła składając jajeczka? Raczej nie sądzę, że posiadam gąsieniczki Vanessa vulcania . Na wszelki wypadek dałam też pokrzywę. Zdjęcia nr 1 i 2 przedstawiają roślinę na której zoatały złożone jajeczka.
[ Dodano: 2009-05-12, 15:19 ]
Jeszcze jedno pytanie. Zdjęcie nr 3 czy to są jajeczka motyli?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-05-14, 20:10
Zacznę od końcowego pytania. Zdjęcie nr 3 to jajeczka motyla - zapewne barczatki Euthrix potatoria.
V.atalanta we Włoszech nie sposób pomylić - masz rację. Wymieniony przez Ciebie gatunek V.vulcania występuje tylko na W.Kanaryjskich i Maderze. Inny podobny gatunek (Vanessa indica) - występuje w Azji. Rośliną pokarmową admirała, poza pokrzywą i chmielem jest także wspomniana przez Ciebie parietaria (Parietaria officinalis), blisko z pokrzywą spokrewniona, a także inne jej gatunki, występujące w płd. Europie (P.diffusa, P.debilis).
A gąsienica to rzeczywiście R.purpurata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum