W ostatni weekend kontrolowałem stanowiska Przeplatki maturny (Euphydryas maturna).
Motyli lokalnie jest dużo. Niestety obecnie jedno ze stanowisk jest położone blisko polanki, która jest coraz częściej odwiedzana przez piknikowiczów dojeżdżających autami.
Ruch jest tam coraz większy więc nie da się uniknąć rozjeżdżania motyli siadających przy kałużach. W załącznikach kilka fotek.
Wracając zauważyłem na jednym z dębów właśnie wygryzającego się Kozioroga dębosza (Cerambyx cerdo). Nie jest to co prawda motyl, ale znalezisko na tyle ciekawe, że postanowiłem wrzucić kilka fotek.
cerambyx4.jpg Kozioróg dębosz (Cerambyx cerdo) - świeży, wygryzający się okaz
Plik ściągnięto 307 raz(y) 126.56 KB
cerambyx3.jpg Kozioróg dębosz (Cerambyx cerdo) - świeży, wygryzający się okaz
Plik ściągnięto 287 raz(y) 168.18 KB
cerambyx2.jpg Kozioróg dębosz (Cerambyx cerdo) - świeży, wygryzający się okaz
Plik ściągnięto 302 raz(y) 163.42 KB
cerambyx1.jpg Kozioróg dębosz (Cerambyx cerdo) - świeży, wygryzający się okaz
Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2009-05-31, 19:11
Nie wiem czy byłem na tym samym stanowisku co Sławek, ale na moim naliczyłem dziś 46 przeplatek. Oczywiście istnieje duże prawdopodobienstwo, że niektóre mogłem policzyć podwójnie. Biorąc jednak pod uwagę, że zgodnie z przyjętą zasadą, nawet najuważniejszemu obserwatorowi udaje się zaobserwować tylko do 20-25 % faktycznej populacji, to wynik dzisiejszej obserwacji jest więcej niż zadawalający. Zrobiłem ponad 400 fotek i większość w trybie makro. Siadały nawet na rowerze. Jedna maturna była tak miła, że do fotki usiadła mi na ręce
Poniżej kilka fotek różnych odmian barwnych. I wszystko to na jednym stanowisku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum