Wysłany: 2009-05-23, 19:14 Witam i proszę o oznaczenie dwóch gąsienic:)
Witam. Jestem Maciek mam 18 lat i jestem z Oświęcimia. Motylami zainteresowałem się niedawno. Dziś byłem na łowach i znalazłem takie oto gąsieniczki:
1.
2.
3. I taki pakiet chyba jaj
Tak więc rosiłbym o oznaczenie owych znalezisk, podanie czym karmić larwy i w jakiej powinny być temperaturze.
Pozdrwiam
Pierwsza, zielona wygląda mi na Scoliopteryx libatrix. Pozostałe - na coś z namiotnikowatych. Co do karmienia, to proste - dawaj gąsienicom te rośliny, na których je znalazłeś. Temperatura pokojowa, nie trzymaj tylko hodowlarki bezpośrednio na słońcu. Cieniste miejsce będzie jak najbardziej ok. A zamiast plastikowych pokrywek na wierzch pudełek daj gazę albo kawałek firanki (pomimo dziurek w pokrywkach w tak przykrytych hodowlarkach będzie zbierać się wilgoć z roślin, a zwiększona wilgotność to większe ryzyko zachorowania gąsienic).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum