Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-05, 09:58
Cytat:
po zmniejszeniu rozmiaru zdjęcie jest rozmazane
Popełniasz Grześku pewien błąd. Zdjęcie E.aurinia ma oryginalnie rozmiar 3888x2592 pixele, czyli wykonano je na aparacie o matrycy 10 Mpix. Próba skompresowania go do rozmiaru 170KB (by go pokazać na forum) musiała dać fatalny efekt. Zdjęcie wystarczy najpierw zmniejszyć (dowolnym programem graficznym) do rozmiaru 800x600 (bądź max. 1024x768), a potem kompresować do 150KB - i wszystko będzie OK.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-05, 13:33
Cytat:
jakiego używasz programu do zmniejszania rozmiaru zdjęć?
Ja np. używam darmowego programu IrfanView. Można go ściągnąć ze strony: http://download.cnet.com/...j=dl&tag=button
Dostępne też są nakładki z językiem polskim. Biblioteka języka polskiego ma 34,5 kB.
_________________ Antek
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2009-06-05, 20:52, w całości zmieniany 1 raz
Zapisałem fotkę wprost z przeglądarki, z podanego linku do Picasy - po kliknięciu w lupkę czyli zapisałem większą wersję.
Plik miał akurat 170kb a jego rozdzielczość to 1600 na 1067. Czyli nawet nie trzeba było używać żadnego programu - podmieniłem więc załącznik na ten z picasy - jakość jest już odpowiednia.
O tym jak zmniejszyć samemu fotkę beż żadnego programu (wystarczy internet) napisałem w temacie o zasadach dodawania fotek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum