Jak w temacie. Grzebałam po internecie i nic. Jestem absolutnym laikiem w sprawie motyli, ale TO muszę wiedzieć. Wczoraj ok. 14.00 na murze domu zobaczyłam dwa, chyba "współżyjące" ze sobą motyle. Były całkowicie czarne, tylko od przodu ten większy miał bialutkie kropki jakby oczy i nos. Wielkość jednego: dł. odwłoka ok. 4cm a rozpiętość skrzydeł (bo tak siedziały) ok. 8 cm, drugiego: dł. 3cm, skrzydła 6cm. Mam zdjęcia, ale zanim nauczę się je wklejać to mnie zeżre. Bardzo proszę o odzew.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-25, 14:51
Załącznik będzie raczej potrzebny. Podam Ci link, jak to robić na tym forum:
http://motyle.info/forum/faq.php#50
Zapamiętaj też, że dopuszczalna wielkość załączonego zdjęcia to 150 KB. Jeśli są większe, to trzeba je zmniejszyć, bądź skompresować.
Wielkość motyli sugeruje, że mogły to być np. zawisaki, ale nie ma całkiem czarnych gatunków (musiałyby to być okazy melanistyczne). Po dołączeniu fotek będzie wiadomo co to były za Casanovy .
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Przepraszam, że dopiero dzisiaj się odzywam, ale padł mi internet. Widzę, że sprawa nie taka prosta. Postaram się więc te zdjęcia jakoś zamieścić. Ale to też nie dzisiaj, bo w tym celu ślubnego swego muszę "zgwałcić". Ale qurczę, on naprawdę chyba miał z 8 cm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum