Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2009-06-14, 21:52 Spilosoma
Czy To Spilosoma lubricipeda ? Aneta tłumaczyła w zeszłym roku różnicę pomiędzy S.lubricipeda a S.urticae ale ja dalej nie umiem odróżnić rudego od pomarańczowego. Więc w tym roku również proszę o pomoc w oznaczeniu.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-14, 22:52
Motyl z tak intensywnymi czarnymi kropkami, to na pewno S.lubricipeda. S.urticae zwykle nie ma tych kropek. Wątpliwości zaczynają się, gdy tych kropek jest niewiele( bo oba gatunki mogą tak wyglądać) - wtedy trzeba szukać dodatkowych cech (np. ubarwienie czułków i t.p.)
Wysłany: 2009-06-15, 00:25
Dziękuję Antoni za odpowiedź
A co do patyczka to faktycznie "ćma" była wyjatkowo spokojna i cierpliwa. Pozowała do zdjęć jak mało który motyl. Choć ostatnimi czasy co raz częściej udaj mi się spotykać takie fotogeniczne osobniki. Czasami pozwalają się brać na ręcę Może wiedzą że tylko foce, a może po dwóch latach mnie wreszcie polubiły
Niedawno miałem podobną sytuację ze strzępotkiem hero. Na polanie roiło się od osobników ale strzępotki mają to do siebie, że siadają prostopadle do kierunku padania promieni słonecznych i ni jak nie da się zrobić fajnego zdjęcia bez rzucania cienia co od razu kończy się poderwaniem motyla do lotu. Ale na szczęście znalazłem jednego osobnika którego można było ustawiać na tyle sposobów ile tylko głowa wymyśli
Jak jestem noga w oznaczeniach to akurat tu nie mam wątpliwości.
Jest tak jak pisze Antoni.
S. lubricipeda z maja , zaś S. lutea z 13 czerwca. Tu różnice są duże.
Co do sówek często biore ja na ręce w 50 % są cierpliwe. Z miernikowcami nie ma szans - uciekają. Wczoraj tym sposobem sfociłem Trachea atriplicis.
Pozdrawiam
JurekZ
Spilosomy polegają na swojej "niesmaczności" i po dotknięciu nieruchomieją, dają się nawet przewracać na bok, bo wtedy lepiej widać ostrzegawcze barwy odwłoka. Na tym polega ich cierpliwość
Wysłany: 2009-06-15, 22:00
Aneta
Jesteś okrutna
A ja uwierzyłem w swój wewnętrzny magnetyzm i nieodparty czar osobisty. Wylać na mnie kubeł zimnej wody to za mało powiedziane. Przez Ciebie popadam w melancholie - deszcz nawet zaczął padać za oknem
Pozdrawiam bezwzgledna płeć piękną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum