Tak to zawisak o nazwie ,,fruczak gołąbek,, dzisiaj dwa złapałem < jest to motyl dzienny >
rado
Zainteresowanie grupą: motyle nocne
Wysłany: 2009-06-15, 17:48
Dzięki. Brałem to pod uwagę, bo ,,łapałem" je już w obiektyw żerujące na budlejach, zupełnie jak kolibry. Zmylił mnie odwłok - u tych, które fotografowałem wcześniej z wyraźnymi, białymi pasami.
< jest to motyl dzienny >
No właśnie. Dzienny, a jednocześnie ćmia. Zawsze sądziłem, że ćmy = motyle nocne.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-15, 17:56
Określenie "motyl dzienny - nocny", jest nienaukowe. Fruczak gołąbek należy do rodziny zawisaków, a więc "motyli nocnych", ale jest aktywny w ciągu dnia.
rado
Zainteresowanie grupą: motyle nocne
Wysłany: 2009-06-15, 19:57
Panie Antoni - dziękuję za wyjaśnienie. Nazewnictwo ,,dzienny" i ,,nocny" nie jest naukowe i jak się okazuje czasami mylące. Podział na ,,ćmy" i ,,motyle" też chyba nie jest idealny. Najsensowniejszy faktycznie wydaje się podział na rodziny, po prostu, choć i tu wkroczenie genetyków może sporo namieszać.
Fruczaka mam. Jednak nie paski, a plamy, ale za to intensywnie białe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum