Zdjęcia z dzisiejszego wypadu. Mam nadzieję, że dobrze oznaczyłam. Zdjęcia zrobione we Włoszech.
Mam pytanie dotyczące Lycaena dispar . W tym roku pierwszgo sfotografowałam 01.05.09. (samczyk) i kolejnego 04.05.09 (samiczka). Z tego co jednak wyczytałam to o miesiąc za wcześnie. Nawet jak na Włochy. Jak więc to jet z występowaniem tych motyli?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-06-18, 15:25
Pierwsze 9 OK.
Co do przeziernika - to nie znam włoskich gatunków, więc nie mogę go potwierdzić.
Gąsienicy nie jestem pewny.
Ostatni motyl to sówka Heliothis peltigera.
Co do Lycaena dispar, to na południu Europy jest on dwupokoleniowy. Literatura podaje:
1 pokolenie: druga poł. maja- czerwiec
2 pokolenie: sierpień.
Z doświadczenia wiem, że w Bułgarii drugie pokolenie lata już w w drugiej połowie lipca, więc być może w cieplejsze wiosny pierwsze zaczyna lot już początkiem maja. Ale to tylko moja sugestia.
L. dispar w ostatnich latach w Polsce jest również obserwowany jako motyl dwupokoleniowy. Jak podaje Buszko I pokolenie lata maj-czerwiec a II lipiec-sierpień. Odnosi się to głównie do południowej części kraju.
Zdjęcie oznaczone jako Lycaenidae to Celastrina argiolus.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2009-06-19, 20:43
Przeziernik to pewnie Bembecia uroceriformis,
sówka na ostatniej fotce to Heliothis peltigera
Zarówno Thyris fenestrella jak i Heliotis peltigera, można spotkać w Polsce, ale należą do gatunków pojawiających się niezwykle rzadko. Złowienie ich jest marzeniem wielu lepidopterologów.
Osobiście złowiłem u siebie jeden okaz H peltigera, ale było to kilkanaście lat temu.
Dziękuje bardzo za pomoc.
Większość zdjęć robię na pobliskim wale przeciwpowodziowym.
We Włoszech mam pod pewnymi względami lepiej, ponieważ występuje tu wiele gatunków nieobecnych i rzadkich w Polsce. Mimo to cieszy mnie niezmiernie możliwość obserwowania motyli, tak przez innych poszukiwanych.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum