Wysłany: 2009-08-21, 19:50 Dwie gąsienice Papilio machaon
Hej! Mam pytanie. Przedwczoraj znalazłam na marchewce gąsienicę pazia królowej . Ma jakieś 3cm długości i z tego co wiem na pewno ma już za sobą 1 wylinkę. Wczoraj znów znalazłam gąsienicę tego gatunku, ale większą (ok. 4cm), poza tym jest 2 razy taka jak ta mniejsza. Co mam z nimi zrobić? Przezimować je? Jutro postaram się dodać fotki.
Zainteresowanie grupą: dzienne, ale nie tylko
Wiek: 43 Dołączył: 02 Cze 2009 Posty: 36 Skąd: Pomorze, Lębork
Wysłany: 2009-08-21, 21:02
Trzymaj je na natce, w zamkniętym terrarium - zaraz przed przepoczwarzaniem zaczną biegać i szukać sobie miejsca - a za segmentem mają małe szanse na przetrwanie zimy.
Co kilka dni wymieniaj natkę - są dość żarłoczne.
Gdy będą już poczwarkami, należy co jakiś czas je zwilżać - ja np. zwykle kładę poczwarki na wilgotnej chusteczce i co kilka dni ją moczę.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-08-21, 21:48
Cytat:
Gdy będą już poczwarkami, należy co jakiś czas je zwilżać
Poczwarki motyli dziennych nie wymagają aż takich zabiegów. Wystarczy, by nie były narażone na przesuszenie, bądź przegrzanie (np. na bezpośrednie oświetlenie słoneczne). Co innego poczwarki, które przebywają w ziemi, tym trzeba zapewnić większą wilgotność.
Aha, dzięki za odpowiedź. A co z zimowaniem? Mogłabym je wsadzić do piwnicy? Chciałabym zacząć je hodować a gąsienice u nas na ogródku pojawiają się właśnie pod koniec sierpnia i nie są co roku.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-08-23, 21:10
Cytat:
A co z zimowaniem?
Piwnica jest trochę zbyt ciepła na zimowanie poczwarek. Na ogół zimują tam imago motyli (pawik, pokrzywnik). Poczwarki wymagają nieco większego schłodzenia. Można to skutecznie przeprowadzić np. w altance na działce, w nieogrzewanym garażu, a nawet z lodówce. W dwu pierwszych miejscach trzeba jeszcze zabezpieczyć poczwarki przed szkodnikami (myszy i t.p.).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum