Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy ktoś wie, jak nazywa się ta ćma?
Autor Wiadomość
Anka 

Zainteresowanie grupą: wszystkie motyle
Wysłany: 2006-07-30, 11:56   Czy ktoś wie, jak nazywa się ta ćma?

Zobaczyłąm ją na lilii była jasno brązowa, brzuszek miała beżowawy, na jej skrzydłach były błyszczące srebrne plamki, na skrzydełkach miała też trochę koloru ceglastego . Jej różki były cieniutkie i ciemne. Mam pewne wątpliwości, czy da się ją rozpoznać po takim opisie i bez zdjęcia... Bardzo bym prosiła, żeby mi ktoś powiedział jak się nazywa :)

PS. dokładnie nie wiem czy to jest ćma , czy zawisak (ale była śliczna )

Gość

Wysłany: 2006-07-30, 12:26   

Byc moze widzialas Rojnika morfeusza... nie podalas niestety wielkosci...

Gość

Wysłany: 2006-07-30, 12:28   

Korscheltellus lupulinus?

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-07-30, 13:43   

Może Plusia festucae ? Choć z takiego opisu trudno coś wywnioskować, przydałoby się więcej szczegółów - rozmiary, ułożenie skrzydeł (dachówkowate czy może typowe dla dziennych), kształt skrzydeł itp.

Cytat:
dokładnie nie wiem czy to jest ćma , czy zawisak

Zawisaki to właśnie ćmy.

Anka 

Wysłany: 2006-07-31, 11:36   

Do wymiarów, jak siedziała i bym zmieżyła szerszą część skrzydełek w pozycji złożonej to miały ok. 2 cm. skrzydełka patrząc od tyłu - / | \
ten wymiar - ^--------^

miała też ok. 2 cm długośći

[ Dodano: 2006-07-31, 11:41 ]
to raczej nie jest Korscheltellus lupulinus

[ Dodano: 2006-07-31, 11:48 ]
jak siedziała to jej skrzydełka były ułożone tak - / | \

Plusia festucae ma nawet podobne kolory skrzydełek ( samiec ) , ale ma troszeczkę inne wzory a te jasne plamki chyba nie błyszczą ta jak u tej... wydaje mi się, że ta ćma nie jest aż taka puchata na główce i ma szerzej rozstawione skrzydełka nie tak opadające i zwinięte..

[ Dodano: 2006-07-31, 11:50 ]
dzięki wszystkim :)

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2006-07-31, 17:58   

Plamki u P. festucae są mocno błyszczące, tylko zdjęcia nie oddają tego w pełni. Jednak skoro piszesz, że Twoja ćma miała inne wzory na skrzydłach, mam jeszcze jednego kandydata (też z podrodziny błyszczek) - Macdunnoughia confusa.

Aha, ułożenie skrzydeł - myślę o alternatywie "szerzej rozstawione" kontra "opadające" - nie musi od razu oznaczać innego gatunku (choć może). Jeden i ten sam motyl potrafi przybrać obie pozycje, to tak jakby człowiek siedział wyprostowany lub zgarbiony :wink:

Anka 

Wysłany: 2006-08-01, 14:54   

Czyba jednak masz rację, że to Plusia festucae. Pisałam że jej wzorek jest troszeczkę inny, ale jak spojżałam jeszcze raz na jej zdjęcie, a nie obrazek to wydaje mi się że to raczej ta. Jak ona błyszczy
i może mieć skrzydełka rozłożone lub zwinięte to wyklucza to moje wątpliwości co do tej nazwy. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi

PS. Wydaje mi się, ze ta ćma miała skrzydełka rozwinięte dlatego, że właśnie się odżywiała, albo tylko na chwilkę przysiadła, myślę, że jak ćmy mają „zwinięte” skrzydełka to znaczy że śpią, lub się maskują...

Catocala
Moderator forum

Wysłany: 2006-08-01, 23:37   

Dobrze myślisz. W pozycji spoczynkowej ćmy mają zazwyczaj bardziej opuszczone skrzydła - natomiast nie składają ich do końca wtedy, gdy jeszcze "zamierzają" być aktywne. Choć bywa i tak, jak zauważyłaś na początku - ułożenie skrzydeł może być wskazówką co do gatunku. Wystarczy porównać np. Scoliopteryx libatrix i Autographa gamma (nie mówiąc już o Phlopogora meticulosa... :wink: ).

Alicja 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2006-08-03, 22:54   

a ja dodam jeszcze od siebie :) ze moga miec rowniez za zadanie zmylenie i odstraszenie wroga jak w przypadku Nastrosza Gryzuńa półpawika ( Smerinthus ocellatus ) czy Saturnia pavonia (Pawicy grobówki) albo poprostu skierowaniu ataku w ostatecznosci jak najdalej od glowy

Odpowiedz do tematu