chyba poczekam aż ktoś jeszcze się wypowie, bo teraz mam sprzeczne informacje
aha jeszcze jedno pytanie, czy Thymelicus flavus to karłątek leśny ? a jeśli tak, to czy to to samo co Thymelicus sylvestris ? bo ja znalazłam wcześniej taką nazwę, a z powszelatkami kompletnie sobie nie radzę :/
Thymelicus flavus=sylvestris. Co do oznaczeń, na pewno na zdjęciach nie ma T. acteon. O dwóch pozostałych, które masz na zdjęciach możesz poczytać tutaj
Marcin W.
Zainteresowanie grupą: Tortricidae, Heterocera
Wysłany: 2009-07-26, 21:22
Hej
1, 2 i 10. moim zdaniem to nie acteon, a Thymelicus sylvestris.
Wojtek pisząc T. flavus, miał na myśli pewnie T. sylvestris (karłątek leśny).
Wojtek, czym się sugerowałeś pisząc "flavus"?
Pozdrawiam
Jakoś utkwiła mi w pamięci stara nazwa, oczywiście chodziło o T. sylvestris.
A 9 i 11 to też sylvestris, wyraźnie żółto zakończone czułki a u 11 nawet łukowato zagiętą czarną krechę na skrzydle.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-07-26, 22:04
Wojtek ma rację. Na żadnym zdjęciu nie ma T.acteon. Motyl ten, najmniejszy z polskich gatunków rodzaju Thymelicus, ma wyraźnie ciemniejsze, szarobrązowe tło skrzydeł.
Co do nazwy flavus, była ona jeszcze niedawno obowiązująca, np. w 1 tomie "Motyli dziennych Polski". Decyduje jednak zasada priorytetu, i najstarsza nazwa jest obowiązująca:
Thymelicus sylvestris (Poda, 1761)
Thymelicus flavus (Brünnich, 1763)
w najstarszej literaturze można jeszcze spotkać inny synonim:
Thymelicus thaumas (Hufnagel, 1766)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum