Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Preparowanie - teoria
Autor Wiadomość
mikiboom

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
  Wysłany: 2009-08-25, 08:02   Preparowanie - teoria

Witam!
Mam trzy pytanka czysto teoretyczne jak na razie:

1. Przy zdjęciach rozpinadeł zauważyłem, że boczne powierzchnie nie są w poziomie, tylko lekko idą do góry. Ma to jakieś uzasadnienie? Czy jest to taki standard zasuszania ?

2. Czy po zasuszeniu motyla/owada impregnuje się go jakoś? Mam na myśli np. lakier bezbarwny itp (= jestem totalnym laikiem :mrgreen: ) celem utrwalenia, wzmocnienia czy podkreślenia barw.

3. Jak ma się trwałość barw po zasuszeniu motyla? Czy w upływem czasu nie bledną / szarzeją ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-08-25, 10:25   

ad1. skrzydła motyla po zdjęciu z rozpinadła zawsze lekko opadają. Dlatego powierzchnie rozpinadła są pod lekkim kątem w górę - to taki standard.
ad2. zasuszonego motyla niczym się nie impregnuje, ani nie lakieruje.
ad3. są różne typy barw u motyli - strukturalne (optyczne) i chemiczne. Strukturalne są związane z budową łusek i nie zmieniają się z czasem (no chyba że uszkodzi się łuski mechanicznie). Natomiast barwy chemiczne z czasem się zmieniają wskutek utleniania barwnika. Znacznie przyśpiesza ten proces światło, dlatego okazy należy trzymać w ciemności (gabloty przechowuje się w zamkniętych szafach).

mikiboom

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2009-08-25, 10:38   

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

co do odpowiedzi na 2 i 3 to nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia....
... dość często można spotkać w sprzedaży zasuszone okazy motyli (najczęściej tropikalnych) w mniejszych lub większych gablotkach do powieszenia na ścianie lub postawienia na biurku. Z natury rzeczy okazy te narażone są na ciągłe wystawienie na światło.

Czy są to specjalne gatunki ("nie blednące") ?

rafal celadyn 
Rafał Celadyn

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2009-08-25, 11:11   

mikiboom napisał/a:
Czy są to specjalne gatunki ("nie blednące") ?

Nie ma takich, przy dłuższym działaniu światła wszystkie blakną :wink: ,pozdrowki Rafał.

Ramidon 

Zainteresowanie grupą: lepidoptera lycaenidae
Wysłany: 2009-08-25, 12:09   

Podobno skrzydła niebieskich Morpho nie blakną.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2009-08-25, 12:57   

Ramidon ma rację. Morpho to typowy przykład motyli o barwach strukturalnych. Ich łuski w ogóle nie mają niebieskiego barwnika. Błękit skrzydeł jest spowodowany rozszczepieniem światła na przestrzennej strukturze łuski. Taki kolor nie zmienia się z czasem. Wiele motyli, kupowanych w owych mini-gablotkach to właśnie Morpho. Ale nie wszystkie, stąd ich blaknięcie w słońcu. Z polskich motyli takie łuski mają np. mieniaki, i ich fioletowo-błękitny połysk nigdy nie zanika.

rafal celadyn 
Rafał Celadyn

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2009-08-25, 17:37   

Kwiczala Antoni napisał/a:
fioletowo-błękitny połysk nigdy nie zanika

Zgoda,ale deseń tych gatunków nie składa się przecież wyłącznie z łusek strukturalnych :wink: ,wystarczy spreparować motyla spodem skrzydeł do góry(co jak sądzę przy morfo zdarza się dosyć często) i .... Zasadniczo jak dla mnie , można przyjąć że wszystkie blakną -jedne bardziej ,inne mniej :wink: pozdrowki Rafał.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Wysłany: 2009-08-25, 19:25   

Patrząc na sprawę "kompleksowo", oczywiście tak. Nie znam gatunku motyla, który miałby tylko łuski strukturalne. W szczególności spód skrzydeł jest zawsze zabarwiony barwnikami chemicznymi. Tyle tylko, że w owych mini-gablotkach spodu się nie widzi (tak na marginesie, nie zdarzyło mi się spotkać w sprzedaży owych gablotek z morpho, u których pokazano by spód skrzydeł - cały efekt to widok wierzchu, a chodzi o efekt marketingowy). Natomiast w muzeach owszem, takie okazy widywałem. Odwraca się w owych gablotkach motyle, mające efektowniejszy wygląd spodu, np. Caligo.

Odpowiedz do tematu