Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka pytań.
Autor Wiadomość
tiktaalik 

Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2009-08-04, 18:46   Kilka pytań.

1. Co się "wykluje' z tej poczwarki i w jakich warunkach powinienem ją hodować; wziąłem ją do domu i trzymam póki co na balkonie. Czy motyl przepoczwarzy sie w dzień, czy w nocy?

2. Ile z tych gąsieniczek ma szansę na przeżycie? Większosć, czy raczej tylko kilka?
I jaki to gatunek.

3. Tradycyjnie, prośba o oznaczenie.

ufok 

Zainteresowanie grupą: rusałki, sówki, niedźwiedziówki
Wysłany: 2009-08-05, 09:01   

Odwarze się jedynie powiedzie,że 2 to Rusałka pokrzywnik.

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2009-08-05, 15:27   

1 - coś z Nymphalidae, nie wykluczam Vanessa cardui. Poczwarkę trzymaj w jakimś pojemniczku, przykrytym od góry gazą lub innym przewiewnym materiałem, na spód połóż wilgotny ręcznik papierowy albo wacik (należy go zwilżać regularnie w miarę wysychania). Możesz ją trzymać w pokoju, byle nie bezpośrednio na słońcu. Motyle wylęgają się (nie przepoczwarczają - to dotyczy tylko gąsienic) o różnych porach, acz moje rusałki często wylęgały się wcześnie rano.

2 - znów coś z rusałek, acz obstawiałabym raczej I. io niż pokrzywnika (młode gąsienice tego drugiego są jaśniejsze niż te na zdjęciu). Oczywiście przeżyje zdecydowana mniejszość osobników, przynajmniej na swobodzie (w hodowli, o ile lęg nie jest spasożytowany, można dochować się motyli z niemal wszystkich gąsienic).

3 - to Epirrhoe tristata.

tiktaalik 

Wysłany: 2009-08-05, 15:58   

Wiedziałem, ze na kogo jak na kogo, ale na Ciebie mogę liczyć. Spytam więc jeszcze, czy warto zabierać do domu do hodowli gąsienicę papilio machaon? Czy też motyl wylęgnie sie dopiero w przyszłym roku...

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-08-05, 16:40   

Zależy po co. Jeśli chcesz sobie poobserwować rozwój tego gatunku, to zawsze warto. Ale motyla w tym roku prawdopodobnie już się nie doczekasz. Pokolenie gąsieniczek, które w sierpniu rozpoczyna wzrost, powinno zimować jako poczwarka, a wyląg motyla nastąpi na wiosnę przyszłego roku. Oczywiście można by zakłócić tą prawidłowość, trzymając gąsienicę, a potem poczwarkę w cieple i wydłużając nieco fotoperiod (doświetlanie światłem), ale motyl wylągłby się w listopadzie i co potem?
Wypuścić już by się go nie dało - no chyba że kolekcjonujesz motyle i przeznaczysz ten okaz do kolekcji.

tiktaalik 

Wysłany: 2009-08-05, 16:52   

Nie kolekcjonuję. Chciałem po prostu zaobserwować proces wylegania. Co w tej sytuacji sobie daruję.

[ Dodano: 2009-08-07, 11:49 ]
Catocala miała rację (a to niespodzianka) Z poczwarki wylągł się osetnik. Niestety, przegapiłem moment. Kiedy wychodziłem z córką na godzinny spacer nic nie zapowiadało metamorfozy. Kiedy wrócilem, było po wszystkim.

Odpowiedz do tematu