Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
zmierzchnica trupia główka?
Autor Wiadomość
mis1502

Zainteresowanie grupą: Zmierzchnica trupia główka
Wysłany: 2009-07-18, 17:02   zmierzchnica trupia główka?

Możliwe, żeby zmierzchnica trupia główka latała w Gdańsku? Wczoraj wleciało coś takiego do mnie do pokoju (a właściwie wleciało przez jakieś inne okno, tylko kot to do mnie przygnał) i zamiast jak normalna, przyzwoita ćma uderzać w okno (raz czy dwa się to zdarzyło) albo latać dookoła lampy, leciało na mnie jakby chciało mnie zaatakować(?). Przez chwilę myślałam, że kot tak wymęczył tę ćmę, że straciła poczucie kierunku, ale niestety celem byłam ja. I to nie raz, tylko za każdym razem gdy podrywała się do lotu. Ćma była wielka (większa od tych "dosyć częstych" dużych i szarych) i właśnie w paski, na 99% były one żółto - czarne.
Nigdzie w internecie nie znalazłam innej ćmy pasującej do tego opisu.

Marek Hołowiński 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2009-07-18, 18:09   

Nawet gdyby do gdańska doleciała Acherontia atropos (dolatuje nawet dalej), to teraz nie byłoby motyla, lecz ewentualnie jego gąsienice.
Motyl który Cię zaniepokoił to według mnie Arctia caja Niedźwiedziówka kaja, w locie sprawia wrażenie że ma skrzydła w brązowo czerwone pasy. Mógłby to być też nieco rzadszy Arctia villica Niedźwiedziówka włodarka, w locie pasy żółto czarne.
Bez zdjęcia - to tylko domysły
Ostatnio zmieniony przez Marek Hołowiński 2009-07-18, 20:06, w całości zmieniany 1 raz  

Comes 

Zainteresowanie grupą: motyle latające w dzień
Wysłany: 2009-07-18, 20:04   

Mogła to być również Noctua pronuba. W locie bardzo wyraźnie widać tylne żółte skrzydła z czarna przepaską. Jest co prawda mniejsza ale locie każdy motyl wydaję się większy przez rozpostarcie obu skrzydeł.

mis1502

Zainteresowanie grupą: Zmierzchnica trupia główka
Wysłany: 2009-07-18, 22:48   

Najbardziej mi pasuje Arctia caja Niedźwiedziówka kaja. A że ten motyl był wielki to nie moje wrażenie tylko pewnik. Wielokrotnie siadało to na czym się dało, również na mnie. A paski były na tułowiu i zauważyłam je gdy ćma usiadła na krześle. Kiedy motyl latał byłam zajęta jego unikaniem i za bardzo się nie przyglądałam...
Pozostaje pytanie dlaczego ćma leciała zawsze na mnie. Nawet zmieniła swój na "lot do wolność" przez otwarte okno, kiedy była już praktycznie na zewnątrz (może, cytując jedną z naszych artystek "mam w sobie światło"?). Strasznie dziwne zachowanie i mam nadzieje, że to się nigdy nie powtórzy i szczerze mówiąc, gdyby nie to, to w ogóle by mnie temat nie zainteresował.

Wojtek Guzik 

Zainteresowanie grupą: zawisaki
Wysłany: 2009-07-19, 20:54   

Zdarza mi się, że gdy jestem jasno ubrany, to ćma kieruje się w moją stronę, ale to na pewno nie jest spowodowane agresją.
Na trupią główkę rzeczywiście jest już za późno. Osobniki z południa kończą lot końcem czerwca, a spotkanie takiego to duży wyczyn.

kora

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2009-08-15, 13:08   

Wczoraj weiczorem wpadła do mnie cma. Wielka. Długości ogromnej wazki. Gdy usiadła zauwazyłam, że ma wielkie szro brazowe krzydła o nirównych krawedziach. Wygladały jak suche liscie - pomiete. Na grzbiecie miała trupia głowe ułozona z białych włosów.

Poczatkowo myslałam ze jakis mały ptaszek wleciał do mieszkania. Pierwszy raz w zyciu widze na zywo taka wielka ćme.
Czy ktos wie cos na ten temat ?

Ramidon 

Zainteresowanie grupą: lepidoptera lycaenidae
Wysłany: 2009-08-15, 15:18   

Poza tą "trupia głową" opis pasuje mi do Laothoe populi.

Marek Hołowiński 

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2009-08-15, 16:09   

kora napisał/a:
Wczoraj weiczorem wpadła do mnie cma. Wielka. Długości ogromnej wazki. Gdy usiadła zauwazyłam, że ma wielkie szro brazowe krzydła o nirównych krawedziach. Wygladały jak suche liscie - pomiete. Na grzbiecie miała trupia głowe ułozona z białych włosów.

Poczatkowo myslałam ze jakis mały ptaszek wleciał do mieszkania. Pierwszy raz w zyciu widze na zywo taka wielka ćme.
Czy ktos wie cos na ten temat ?

bez fotki trudno coś powiedzieć. A może chociaż narysuj?

Odpowiedz do tematu