Zainteresowanie grupą: dzienne, ale nie tylko
Wiek: 43 Dołączył: 02 Cze 2009 Posty: 36 Skąd: Pomorze, Lębork
Wysłany: 2009-08-03, 17:39 okazy do kupienia na aukcjach internetowych
Na Allegro zbyt dużego wyboru motyli nie ma; czasem można jednak znaleźć coś ciekawego.
Znacznie większy wybór jest na ebay - problem tylko w tym, że nie ma oddzielnej kategorii do tego typu aukcji - stąd aby przejrzeć wszystkie trzeba przekopać się przez kilkanaście stron nalepek i podkładek z motylkami.
Często ludzie odsprzedają całą kolekcję - bywa, że nie w formie aukcji, tylko tzw. "Kup teraz" - można wówczas tanio dostać naprawdę wartościowy zbiór.
Ciekawą aktualnie toczącą się aukcją jest ta kolekcja zawisaków. Też brałem w niej udział, ale jednak wymiękłem - coś mi się wydaję, że same trupie główki poszły by za grubo ponad 100 zł.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-08-03, 19:30
Przeceniasz Tomku wartość tych motyli. Poczwarki większości z nich można kupić na giełdzie w Pradze po 1€. Jedynie trupia główka jest droższa - motyl około 90 Kč (15 zł). Pomijam fakt, że te pospolite bez problemu można za darmo złapać. W sumie więc, te 56 zł to górna granica wartości.
Piotr Michalik
Zainteresowanie grupą: dzienne,zawisaki i pawice
Wysłany: 2009-08-03, 20:02
Nie dawno na allegro były gabloty z motylami za 500zl (nie poszły) Później cena została zmniejszona na 350 z ciekawszych gatunków to były tam 2X S,pyri ,Marumba quercus, machaon, acherontia reszta bylo "ogólnie dostępna" co do tej aukcji to zobaczymy ludzie sami dyktują cenę.To prawda ze można kupić poczwarki tych motyli ale trzeba uwzględnić to ze nie zawsze się wyklują rozprostują skrzydła itp.
Zainteresowanie grupą: dzienne, ale nie tylko
Wiek: 43 Dołączył: 02 Cze 2009 Posty: 36 Skąd: Pomorze, Lębork
Wysłany: 2009-08-04, 00:56
Gdybym chciał sprzedać takie zawisaki spreparowane przeze mnie, pewnie nie zszedł bym poniżej 25 zł za sztukę - być może zbyt wysoko się cenię, ale jednak złapanie/wyhodowanie i prawidłowe rozpięcie pochłania sporo czasu (wiem, wiem - dla osoby robiącej to zawodowo jest to kwestia "minutki").
Gdyby miały być jeszcze w ramce, to min. dwa razy tyle - za same szkiełka do ramki (całej ze szkła) płacę u szklarza 5 zł, a z ich klejeniem jest babraniny..
Jeszcze 2 dni i okaże się, ile są warte zdaniem allegrowiczów .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum