Hej. Ostatnio szłam sobie ulicą i zobaczyłam piękną gąsieniczkę na liściu. Podniosłam ale coś mi sie wydało nie w porządku. na liściu były takie dziwne brązowe " jajeczka". Zobaczyłam, że kilka jest tez na gąsienicy. ( I nie były to kupki!!!) wziełam patyk i chciałam to coś strzepnąć ale sie nie dało. Przyjzałam się z bliska i okazało się ze te "jaja" to nie jaja tylko jakieś żyjątka i są jakby przyssane do tej biednej gąsienicy. stwierdziłam ze nie bede ich na siłe odrywac i rzuciłam ją na trawę. To coś miało 1 moze 2 mm. Macie jakieś pomysły co to mogło być??? Pozdrawiam
Gąsienica została spasożytowana przez jakąś muchówke. O tej porze łatwo spotkać to zjawisko. A potrafisz opisać gąsienicę?? Duża była?? Jakieś charakterystyczne cechy??
Podaję link do tej strony.
http://motyle.info/zawisaki/index.php
Nie wiem czy się otworzy. Przy napisie "jak korzystac z bazy" jest ilustracja zielonej gąsieniczki. To było podobne. Jakie to pasożyty? Da sie je jakoś usunąć? Szkoda gąsienic...z nich przecież byłyby jakieś ciekawe owady...
Pozdro
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2009-09-16, 19:05
Wiktoria napisał/a:
Jakie to pasożyty? Da sie je jakoś usunąć? Szkoda gąsienic...z nich przecież byłyby jakieś ciekawe owady...
Wśród pasożytów również bywają ciekawe owady
W przyrodzie tak już jest i musi być, coś musi zginąć aby inne mogły żyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum