Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-10-01, 18:04
6,7 Falcaria lacertinaria
8,9 Clostera pigra. Właściwie nie rozumiem jak można tego motyla pomylić ze szczotecznicą szarawką? Ta ostatnia jest dwa razy większa.
można, można szarawki jeszcze na zywo nie widziałem a na zdjęciach jest tylko jej larwa; z opisów troche pasowało trochę nie dlatego nz- nieznany, nierozpoznany a tylko ewentualna sugestia; dzięki za pomoc i podziwek dla fachowości
5-Eilema sp.(Arctidae)
4- Phycitinae (Pyralidae )-tutaj szukaj...
3-Geometridae ...reszta jest milczeniem owiec .
P.S.
Na przyszłość fotografuj okazy w miarę przyzwoitym stanie,bo oznaczanie ze zdjęć tak
zlatanych motyli (5,3) mija się z celem...
Pozdrowki Rafał
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-10-09, 13:43
Cytat:
chociaż ta 5 wyglądała wcale nieźle
Zróbmy takie porównanie. Zwiń jakikolwiek banknot europejski (i tak jest ich znacznie mniej niż gatunków motyli) w rulonik o średnicy kilkunastu milimetrów, wsadź do cienia, i zrób mu zdjęcie. Ciekawe, czy ktokolwiek rozpozna na zdjęciu, co to był za banknot. Są gatunki łatwo rozpoznawalne, ale niektórych w pozycji pokazanej na fotce nr5 nie sposób oznaczyć.
miałem na mysli to zlatanie, a foty nie zawsze są dobre bo modele często nerwowe a ja mimo to bym chciał wiedzieć co mnie odwiedziło i siedzi w kompie. co do trudów oznaczania namiastkę tego mam bo staram sie najpierw sam odszukać w księgach i internecie a dopiero później tutaj. w każdym razie dzięki, i oczekuje pomocy w przyszłości bo nie ma to jak fachowcy.
bo modele często nerwowe a ja mimo to bym chciał wiedzieć co mnie odwiedziło
No i fajnie ,tylko żeby oznaczyć (zwłaszcza mikro )ze zdjęcia ,musi ono być chociaż przyzwoite technicznie...poczytaj sobie ten temat http://www.entomo.pl/foru...870cb5789#84687 jest tam kilka porad dotyczących focenia,nawet jeśli sprzęt nie jest z wyższej półki ,pozdrowki Rafał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum