Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-08-06, 21:53
Trochę namieszałaś w tym pytaniu. No bo jak gąsienice mają zimować w stadium poczwarki?
A w ogóle ani to ani to. Pokrzywniki zimują jako imago. Gąsienice w sierpniu dorastają, przepoczwarczają się, wylęga się motyl - i ten dopiero zimuje.
_________________ Antek
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2007-08-07, 12:26, w całości zmieniany 1 raz
przepraszam, nie jestem zainteresowana hodowlą motyli
ale dziś po obudzeniu się- pokój na poddaszu- okazało się że mam współlokatora w postaci motyla
dzięki ubarwieniu skrzydeł, kompozycji plamek i pomocy nieocenionej wikipedii mogę moim niewprawnym okiem stwierdzić że jest to rusałka pokrzywnik (Aglais urticae)
http://pl.wikipedia.org/w...82ka_pokrzywnik
jak ktoś już wyżej powiedział zimuje w postaci imago-
chciałam się dowiedzieć jak mogę pomóc mu przetrwać zimę w moim pokoju
nie chcę się kiedyś obudzić i zobaczyć jak leży martwy w pokoju, a ja nic nie zrobiłam aby mu pomóc
z góry przepraszam za moją ignorację i nie wiedzę- ale ja w życiu zajmuję kompletnie czym innym
Najlepiej wynieść motyla w chłodniejsze miejsce - do piwnicy albo jakiejś szopy, zależy czym się dysponuje. W ogrzewanym pokoju długo nie pożyje, nawet jeśli byłby dokarmiany.
mam nieogrzewany garaż a za nim z tyłu ciemne pomieszczenie
zimą będzie raczej tam zimno- ale bezwietrznie
rozumiem że może być odpowiednie?
i wtedy moja rusałka tam przezimuje do wiosny?
wejdzie w stan jakiejś hibernacji, obniżenia tempa metabolizmu, co umożliwi przetrwanie jej bez pożywienia do wiosny?
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-10-24, 18:06
Cytat:
wejdzie w stan jakiejś hibernacji, obniżenia tempa metabolizmu
Dokładnie tak . To się nazywa u owadów diapauza zimowa. Motyle zimujące jako imago zwykle same sobie dobierają odpowiednie warunki (temperatura w pobliżu zera, odpowiednia wilgotność i t.p.). Twój motylek zapewne wybrał sobie pokój na poddaszu, ale zbyt wysoka temperatura wybudziła go z diapauzy. Motyle w trakcie diapauzy mogą przeżyć wiele miesięcy (obniżone tempo metabolizmu, jak sama słusznie zauważyłaś), ale życie aktywne to ledwie kilka tygodni, nawet przy dożywianiu. Rada Catocali to jedyne rozwiązanie, by motyl dożył wiosny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum