Znalazłam jakiś czas temu 10 gąsienic Niedźwiedziówki Kaji.
Ostatnio w wylęgarce na dworze pojawiło się sporo much domowych a niemiały jak tam wejść. Zaczęłam szukać przyczyny i znalazłam - wewnątrz kokonów ,które lekko obeszła pleśnią, były uschnięte gąsienice a obok po 5-6 mniejszych a w nich muchy domowe.
Z 10 kokonów zostały 2 poczwarki
nie musial być deszcz- wystarczyła wilgoć. próbuj może się uda jedak ja bym przeniosła je do domu. jeśli gąsienice były zbierane w jedym miejscu to szansa na to, że twoje są zapasożytowane jest duża. jeśli zachowywały się nienaturalnie i np maszerowaly srodkiem drogi w duzych ilosciach - również. ja bym jednak poczekała i przekonała się co się wykluje:) pozdrawiam
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2007-07-03, 13:17
Piszesz Alicjo:
Cytat:
pojawiło się sporo much domowych
To nie są muchy domowe. Prawie na 100% to rączyce (też muchówki, ale pasożytnicze).
Na ogół, jeśli gąsienica już się przepoczwarczy, to wylęgnie się motyl, ale pewności nie ma.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-09-23, 17:03
Na tej stronie: http://www.lepidoptera.pl/start.php?lang=PL są pokazane wszystkie gatunki motyli Europy. Na poszczególnych stronach z gatunkami prezentowany jest wygląd gąsienic, poczwarek i t.p.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum