Witam, otóż dzisiaj znalazłem na drodze dwie gąsienice rusałki pawika. Ku mojemu zdziwieniu, nie chcą nic jeść ;[ . Daję im pokrzywę, mlecz, koniczynę, ale one tego nie jedzą. Martwię się o nie. Cały czas chodzą tam i z powrotem, nad i pod liśćmi. Teraz wspinają się po ścianie pojemnika, w którym je trzymam. Pomocy! Czym mam je w takim razie karmić? Proszę o pomoc, nie chcę, żeby umarły z głodu D: .
Brat
Zainteresowanie grupą: Pyralidae
Wysłany: 2010-10-02, 20:52
Twoje gąsienice nie chcą jeść pokrzywy bo skończyły żerować. Teraz chodzą i szukają miejsca na przepoczwarczenie się. Ten okres wędrówki trwa kilka godzin. W końcu pzyczepią się do wierzchniej strony pojemnika (od spodu), zawisną głową w dół i niedługo się przepoczwarczą.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-10-03, 12:59
Gąsienice przed przepoczwarczeniem muszą mieć pusty przewód pokarmowy. Wyobrażasz sobie EndePL, co by było, gdyby takie niestrawione resztki pokarmu pozostały w poczwarce - toż to by była pewna ich śmierć!! Niektóre gąsienice tuż przed przepoczwarczeniem mają nawet biegunki, by dokładnie wypróżnić przewód pokarmowy. A wędrują czasem i kilka dni. Skoro inni doświadczeni motylarze piszą, że tak ma być, to uwierz w to!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum