Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z modraszkiem
Autor Wiadomość
prazm 

Zainteresowanie grupą: fotografowanie motyli
Wysłany: 2006-08-12, 17:11   Problem z modraszkiem

Dzisiej spotkałem takiego modraszka i mam problem z jego oznaczeniem. Widać, że los go już doświadczył. Czy dlatego tak wygląda?

JPG_6051-M.jpg
Plik ściągnięto 86 raz(y) 150.39 KB

JPG_6046-M.jpg
Plik ściągnięto 90 raz(y) 160.15 KB

Alicja 

Zainteresowanie grupą: motyle
Wysłany: 2006-08-12, 18:43   

hmm tez spotykalam sie z takimi i one chyba tak czesto maja :wink:
Modraszek argus Plebejus argus obstawiam

prazm 

Wysłany: 2006-08-12, 18:51   

Tylko to wygląda tak jakby miał ucięte brzegi obu skrzydeł. Poza tym wygląda mi, że on chyba po terminie.....

Catocala
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Noctuidae
Wysłany: 2006-08-12, 20:54   

Na obu fotkach jest ten sam okaz? Jeżeli tak, to nie argus (choć faktycznie wierzchem go przypomina), ponieważ ma plamki przy nasadzie przednich skrzydeł, od spodu. W związku z tym optuję za steranym przez życie ikarem.

prazm 

Wysłany: 2006-08-12, 21:15   

Oczywiście na obu zdjęciach jest ten sam motyl. Też mi podpadał pod starego ikara, zresztą miał wyrwany kawałek jednego skrzydełka. Zastanowiło mnie tylko jak jest możliwe żeby tak precyzyjnie stracił brzegi skrzydeł. I jeszcze mam jedno pytanie, czy starzejąc się motyle zmieniają barwę? Lp;ory, które są na zdjęciach nie są przekłamane, przynajmniej na moim monitorze. Dzięki za informacje i liczę na więcej :) Pozdrawiam

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-08-13, 12:11   

Też uważam, że to ikar.
Prazm pisze:
Cytat:
Zastanowiło mnie tylko jak jest możliwe żeby tak precyzyjnie stracił brzegi skrzydeł
Ta "precyzja" wynika z faktu, że motyl stracił całą strzępinę (łuski brzegowe koloru białego) - pozostała krawędź skrzydła jest dalej regularna.
I jeszcze pytanie:
Cytat:
czy starzejąc się motyle zmieniają barwę?

Tak, i to z kilku powodów. Pierwszym jest zmiana składu chemicznego barwnika. Barwniki, takie jak np. melanina utleniają się (pomaga w tym znacznie wpływ silnego naświetlenia promieniami słonecznymi), zmieniając barwę na brunatną. Drugim to sukcesywny ubytek łusek. Pokazany na zdjęciu ikar ma tak znaczny ubytek łusek, że przestał w niektórych miejscach być niebieski, co zmyliło Alicję. Jedynie u motyli, mających ubarwienie strukturalne (choćby tropikalne morpho), kolor skrzydeł, powstający przy współudziale fizycznych właściwości łusek, nie zmienia się z czasem. Ale i u nich mechaniczne uszkodzenia łusek są wyraźnie widoczne.

prazm 

Wysłany: 2006-08-13, 16:56   

Czy post mortem, w czasie przechowywania okazów w kolekcji też dochodzi do zmiany barwy skrzydeł?

ItsMeOnly 

Zainteresowanie grupą: Nymphalidae
Wysłany: 2006-08-13, 20:25   

Oj i to bardzo, mój 12-letni paz królowej jest juz prawie monochromatyczny.

prazm 

Wysłany: 2006-08-13, 21:06   

To przykre :( Mam nadzieję, że pliki wytrzymają dłużej :) Rozumiem, że hodujecie imago, aż do śmierci motyla. Czy są jakieś "uniwersalne" objawy starzenia się owada w hodowli. No może poza jego zachowaniem. Jakieś cechy diagnostyczne starości u motyli.

Kwiczala Antoni 
Moderator forum

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-08-13, 23:02   

Zacznę od problemu zmiany barw okazów w kolekcjach. Proces utleniania barwników jest, jak się wydaje, reakcją endotermiczną. Dostarczycielem energii w tych procesach jest promieniowanie świetlne. Przechowywanie zbioru w szczelnie zamkniętych szafach (zabezpieczenie przed światłem) powoduje, że nawet 100 letnie okazy wyglądają całkiem przyzwoicie (niewielkie zabrązowienie koloru czarnego - widziałem takie okazy w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu). Natomiast okazy w gablotach na ścianie, nawet po roku mogą być nierozpoznawalne (szczególnie czerwienie u motyli nocnych). Pliki na nośnikach magnetycznych, jak podejrzewam, mogą nie wytrzymać 100 lat (brak takich doświadczeń), natomiast nośniki optyczne są zapewne trwalsze. Bardzo dużo zależy od jakości materiału z jakiej wykonano CD, oraz jakości nagrania.
Imago w hodowli na ogół nie trzyma się "aż do śmierci motyla". Okazy które chce się zatrzymać w kolekcji, usypia się po kilku godzinach od wylęgu. Zbędne, od razu wypuszcza na wolność. W hodowli trzyma się tylko takie okazy, od których chce się uzyskać jaja do dalszej hodowli. Wtedy stan okazu jest nieistotny - zwykle motyle są całkiem "zlatane", tj. mają uszkodzone skrzydła i starte łuski. Ja takie okazy również wypuszczam na wolność (chyba, że są to szkodniki i mogłyby stanowić zagrożenie dla środowiska). Poza wspomnianymi uszkodzeniami skrzydeł, nie są mi znane żadne diagnostyczne cechy starości u motyli. U wielu gatunków motyli imago nie odżywiają się w ogóle, i to jest przyczyną ich śmierci (chyba że przedtem złapie je jakiś owadożerca). Te, które się odżywiają, żyją w hodowli 4-6 tygodni ( czytałem kiedyś o tym - nie mam żadnych własnych doświadczeń).

Odpowiedz do tematu