Wysłany: 2010-03-01, 13:44 Rusałka pawik potrzebudje pomocy
Potrzebuje porady , a rusałka pawik pomocy! W sobotę siedział na wycieraczce,Wyglądał jak uschły liśc, więc z rozpędu potraktowałam go jak liścia. W konsekwencji uszkodziłam skrzydełka - brak dolnych niebieskich kółek. Delikatnie przeniosłam go do mieszkania. Zaczął z chrzęstem otwierać i zamykać skrzydełka. Powędrował po mieszkaniu, na noc zaszył się we frędzlach dywanu. W niedziele również się przeszedł, ale najczęściej stoi ze złożonymi skrzydłami. Nie chcę żeby umarł. Nie wiem na ile został uszkodzony. W mieszkaniu mam około13-14 stopni. Jak mogę mu teraz pomóc i jaką ma szansę żeby móc latać ?
_________________ KS
kiwi
Zainteresowanie grupą: Zawisaki, pawice,
Wysłany: 2010-03-01, 15:00
Mogłabyś dać zdjęcie?
Ja bym go wypuścił - może zapadnie w hibernacje...
Skrzydeł nie naprawisz.
Wysłany: 2010-03-01, 19:18 Re: Rusałka pawik potrzebudje pomocy
Katarzyna Sokołowska napisał/a:
Potrzebuje porady , a rusałka pawik pomocy! W sobotę siedział na wycieraczce,Wyglądał jak uschły liśc, więc z rozpędu potraktowałam go jak liścia. W konsekwencji uszkodziłam skrzydełka - brak dolnych niebieskich kółek. Delikatnie przeniosłam go do mieszkania. Zaczął z chrzęstem otwierać i zamykać skrzydełka. Powędrował po mieszkaniu, na noc zaszył się we frędzlach dywanu. W niedziele również się przeszedł, ale najczęściej stoi ze złożonymi skrzydłami. Nie chcę żeby umarł. Nie wiem na ile został uszkodzony. W mieszkaniu mam około13-14 stopni. Jak mogę mu teraz pomóc i jaką ma szansę żeby móc latać ?
Żeby go wypuścić, trzeba go przenieść, a teraz chyba śpi, czyli "hibernuje". Chwilowo obniżyłam temperature w pokoju do 11 stopni (będziemy oboje hibernować) .
_________________ KS
Paweł Walkiewicz
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-03-01, 19:25
Jedenaście stopni to za dużo. Jeżeli chcesz żeby pożył trochę dłużej musisz przenieść go w chłodniejsze miejsce.
Jeżeli chcesz, bo i tak nic już z niego nie będzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum