Robert Żóralski
Zainteresowanie grupą: motyle dzienne
Wysłany: 2006-08-15, 19:32 kolejny kłopot z modraszkiem
Witam.
Umieściłem w galerii 2 zdjęcia modraszka i opisałem go jako "Plebeius agestis".
Po jakimś czasie i po obejrzeniu innych zdjęć zacząłem się zastanawiać czy to przypadkiem nie samica "Polyommatus icarus" czyli naszego pospolitego ikara.
Jednak przyzwyczaiłem się, że samicy ikara przeważnie przebija niebieski kolor wokół tułowia a tu nie.
Są takie podobne.
Kto pomoże rozstrzygnąć?
Poniżej dwa zdjęcia tego samego osobnika (okolice Gdańska, 2006.05.13).
zdjęcie 1 zdjęcie 2
Lysandra bellargus ,Pollymatus bellargus ( Modraszek Adonis , mnogooczka adonis ) obstawiam
- nie zawsze u samicy wystepuje niebieski nalot
Robert Żóralski
Wysłany: 2006-08-15, 20:59 zdjęcie z tego samego miejsca
Dziś robiłem zdjęcia praktycznie w tym samym miejscu.
poniżej "zdjęcie 3" z dziś.
ten chyba bardziej wygląda na modraszka adonisa o którym piszesz (jest wyraźnie widoczny niebieski nalot i motyl podobny do tego ze zdjęć 1 i 2), ale tak napradę też nie jestem pewien jaki to gadunek. (oznaczyłem go na razie jako samicę ikara).
Wysłany: 2006-08-15, 21:39 Re: kolejny kłopot z modraszkiem
Szkoda, że na pierwszej focie nie widać większej części spodu przedniego skrzydła - wydaje mi się, że dostrzegam tam fragmencik białej obwódki otaczającej plamkę, dlatego typuję ikara (choć nie na pewno).
Trzecia fotka to też ikar, i tu raczej nie mam wątpliwości.
Robert Żóralski napisał/a:
Jednak przyzwyczaiłem się, że samicy ikara przeważnie przebija niebieski kolor wokół tułowia a tu nie.
A to jest bardzo złudne przyzwyczajenie. Ikar jest niesłychanie różnorodnym, jeżeli chodzi o ubarwienie samic, gatunkiem - są całkowicie brązowe, bez śladu niebieskości, są takie z lekkim nalotem przy nasadzie, są z nalotem silniejszym, są nawet takie z niemal zupełnie niebieskimi skrzydłami.
Jeśli natomiast chodzi o P. bellargusa, to najpewniejszą metodą żeby odróżnić go od ikara, jest spojrzenie na strzępinę - u bellargusa sa na niej czarne kreski, u ikara jest w miarę jednolita.
Robert Żóralski
Wysłany: 2006-08-15, 22:02
Hej, catocala,
dzięki za info na temat samicy ikara i jej kolorów. nie znam ich aż tak bardzo. mam jeszcze jedno zdjęcie z bardziej widocznym spodem przedniego skrzydła tego pierwszego osobnika więc może da się rozstrzygnąć.
załączam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum