Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2009-07-03, 18:01
Zależy jak długo przebywały w zatruwaczce i jakie było stężenie octanu etylu. Przy dużym stężeniu środka trującego wystarczy 5-10 minut. Ale jeśli stężenie jest niewielkie, to nawet po godzinie motyl może się "przebudzić".
Wiem, że to może dość głupie pytanie, które zaraz zadam ale nie mam wyboru. Od niedawna interesuję się zbieraniem motyli i chciałabym z moich zbiorów stworzyć gablotę ale nie wiem w jaki najbardziej humanitarny sposób je uśmiercać. Stosowałam kiedyś różne mieszanki intensywnych zapachów (m.in właśnie zmywacza do paznokci) ale czy istnieje jeszcze jakiś inny bardziej skuteczny sposób? :
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-04, 21:15
Cytat:
m.in właśnie zmywacza do paznokci
Zmywacz do paznokci to mieszanina octanu etylu i acetonu, z różnymi dodatkami zapachowymi. Można go stosować do usypiania motyli, choć lepszy byłby czysty octan etylu (do kupienia w sklepach chemicznych, bądź entomologicznych). Jest to najczęściej stosowany środek do usypiania motyli. Bardziej skuteczny jest być może cyjanek potasu, ale jest to substancja nie do zdobycia dla amatora.
Stosowałam kiedyś różne mieszanki intensywnych zapachów (m.in właśnie zmywacza do paznokci) ale czy istnieje jeszcze jakiś inny bardziej skuteczny sposób? :
Tu nie chodzi o intensywny zapach, ale o działanie trucizny na układ nerwowy owada. Octan można teraz bez problemu dostać w sklepach entomo (Artinsect, Entomon), nie jest drogi, nie warto więc kombinować z substancjami, które po pierwsze, są mniej skuteczne, a przez to uśmiercają mniej humanitarnie; po drugie, mogą mieć niekorzystny wpływ na okazy (przebarwienia na skrzydłach, gorsza elastyczność przy preparowaniu itp.).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum