Witam, zacznę od tego, ze w tym roku na 1 km odcinku leśnej kamiennej drogi udalo mi się zaobserować 19 samców tego gatunku, ani jednej samicy. Moje pytanie brzmi, czy samice tego gatunku w ogóle zlatują z koron drzew, czy to raczej niecodzienny widok, oraz zaobserwowałem ciekawą rzecz , jedne samce sa bardziej brązowo-pomarańczowe, gdy nie ma polysku, inne zaś czarne, czy to jest jakas odmiana czy coś w tym stylu? I ostatnie pytanie, czy na takiej kamiennej leśnej drodze mam szanse zaobserwować jakiegoś pokłonnika, no i czy mogę tam znalezc Apatura iris, bo jeszcze go tam nie odnotowałem.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-07-11, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
Ten mniej kontrastowo ubarwiony motyl to forma "clytie" i jest jedynie odmianą barwną. Występuje dość pospolicie.
Co do występowania A.iris wydaje mi się, że raczej nie występuje na jednym stanowisku razem z A.ilia.
U siebie na przykład obserwuję same A.iris. A samice obu gatunków rzadko zlatują poniżej koron drzew. Tylko raz udało mi się zaobserwować samicę A.iris, a samicy ilia jeszcze nie widziałem.
Dziś udało mi się wreszcie zaobserwowac A.iris, cholernie duży był, w porówaniu do wcześniej spotkanych A.ilia. Co do samicy, to jedną tylko widziałem kiedyś ze 3 lata temu w opuszczonej kopalni gliny.
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-07-11, 21:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum