Strona Główna Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny
Fascynacja - Wiedza - Ochrona

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Mieniaki
Autor Wiadomość
tomekp 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2010-06-01, 16:21   Mieniaki

Witajcie,

Czy ktoś może mi doradzić jakieś dobre miejsce z Mieniakami. Nie udało mi się jeszcze spotakać tych motyli, a ze względu na ograniczenia czasowe (głownie weekendy) nie chciałbym szukać w ciemno.

W pierwszym rzędzie interesuje mnie woj. mazowieckie i podlaskie, tutaj mam najbliżej.

Z góry dziękuję,
Tomek

Henryk Brzezina 
Heniek

Zainteresowanie grupą: Lepidoptera
Wysłany: 2010-06-02, 11:54   

Jeśli chodzi o mnie to widuję je wzdłuż rzek i potoków oraz na drogach leśnych w lasach liściastych i mieszanych,gdzie spijają wodę z wysychających kałuż.Lubią też siadać na liściach drzew,w szczególności wierzb.

ufok 

Zainteresowanie grupą: rusałki, sówki, niedźwiedziówki
Wysłany: 2010-06-02, 13:24   

W zeszłym roku, gdy byłem na wakacjach u mojej babci na wsi wiele mieniaków siadało na końskie 'łajno'. :wink:

almandyn 

Zainteresowanie grupą: fotografia, motyle Podlasia
Wysłany: 2010-06-04, 09:06   

W zeszłym roku po raz pierwszy widziałam Apatura ilia i to w miejscu, gdzie najmniej bym się go spodziewała. Otóż w czasie spaceru po lasku na skraju miasta ( jakieś 300 m od osiedla domków jednorodzinnych, droga jest osiedlowym deptakiem i zawsze ktoś się tam kręci) przechodziłam obok cieku wodnego ( średnica ok 30 cm w wykopanym rowie melioracyjnym ) i wtedy zobaczyłam szybko latającego motyla wielkości Rusałki pawik. Z trudem udało mi się do niego zbliżyć, bo był bardzo czujny i szybko krył się w liściach rosnącej obok dużej osiki.
Jak więc widać wystarczy las mieszany, z czystym strumykiem i i rośliną pokarmową obok i nie trzeba wyjeżdżać za daleko od miejsca zamieszkania :razz:

IMG_7387.JPG
3.07.2009
Białystok, UTM FD 49
Plik ściągnięto 107 raz(y) 90.92 KB

tomekp 

Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2010-06-09, 01:16   

Dzięki za informacje, chociaż chodziło mi o bardziej konkretne przybliżenie lokalizacji gdzie jest duże prawdopodobieństwo napotkania mieniaka. Być może przez ostatnie kilka lat kiedy temat motyli stał mi się bliższy akurat w okresie ich największej aktywności nie miałem urlopu lub nie mogłem się wyrwać na weekend, albo była nędzna pogoda. Myślę że w tym roku uda mi się jeszcze ze 2 weekendy gdzieś wyrwać na przełomie czerwca lipca - może wtedy, kto wie.

Z innej beczki powiem, że rzutem na taśme udało mi się w ostatni dzień dlugiego weekendu spotkać na stanowisku pokłonniki osinowce. Naliczyłem ich około 30 sztuk. Miły widok dla oka.

Pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-06-09, 11:46, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu