tomekp
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2010-06-01, 16:21 Mieniaki
Witajcie,
Czy ktoś może mi doradzić jakieś dobre miejsce z Mieniakami. Nie udało mi się jeszcze spotakać tych motyli, a ze względu na ograniczenia czasowe (głownie weekendy) nie chciałbym szukać w ciemno.
W pierwszym rzędzie interesuje mnie woj. mazowieckie i podlaskie, tutaj mam najbliżej.
Jeśli chodzi o mnie to widuję je wzdłuż rzek i potoków oraz na drogach leśnych w lasach liściastych i mieszanych,gdzie spijają wodę z wysychających kałuż.Lubią też siadać na liściach drzew,w szczególności wierzb.
W zeszłym roku po raz pierwszy widziałam Apatura ilia i to w miejscu, gdzie najmniej bym się go spodziewała. Otóż w czasie spaceru po lasku na skraju miasta ( jakieś 300 m od osiedla domków jednorodzinnych, droga jest osiedlowym deptakiem i zawsze ktoś się tam kręci) przechodziłam obok cieku wodnego ( średnica ok 30 cm w wykopanym rowie melioracyjnym ) i wtedy zobaczyłam szybko latającego motyla wielkości Rusałki pawik. Z trudem udało mi się do niego zbliżyć, bo był bardzo czujny i szybko krył się w liściach rosnącej obok dużej osiki.
Jak więc widać wystarczy las mieszany, z czystym strumykiem i i rośliną pokarmową obok i nie trzeba wyjeżdżać za daleko od miejsca zamieszkania
IMG_7387.JPG 3.07.2009 Białystok, UTM FD 49
Plik ściągnięto 107 raz(y) 90.92 KB
tomekp
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne
Wysłany: 2010-06-09, 01:16
Dzięki za informacje, chociaż chodziło mi o bardziej konkretne przybliżenie lokalizacji gdzie jest duże prawdopodobieństwo napotkania mieniaka. Być może przez ostatnie kilka lat kiedy temat motyli stał mi się bliższy akurat w okresie ich największej aktywności nie miałem urlopu lub nie mogłem się wyrwać na weekend, albo była nędzna pogoda. Myślę że w tym roku uda mi się jeszcze ze 2 weekendy gdzieś wyrwać na przełomie czerwca lipca - może wtedy, kto wie.
Z innej beczki powiem, że rzutem na taśme udało mi się w ostatni dzień dlugiego weekendu spotkać na stanowisku pokłonniki osinowce. Naliczyłem ich około 30 sztuk. Miły widok dla oka.
Pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-06-09, 11:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum