Witam jestem nowy na tym forym, więc się przedstawie, mam na imie Maciek i mieszkam w Tarnowskich Górach. Więc mam Ciricula trifenestrata dorosłego i nie wiem co mu dać Miałem kokon przez tydzień z giełdy w Hamm. Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-06-14, 10:49, w całości zmieniany 1 raz
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-14, 10:56
Pawica ta ma tak naprawdę nazwę rodzajową Cricula. Rozumiem, że chcesz go żywić? Nic z tego. Pawice mają na ogół silnie uwstecznione ssawki, i nie pobierają pokarmu. Pożyje kilka dni i padnie.
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-06-22, 11:08
Cytat:
ale jest sam i nie wiem co z tego wyjdzie
Jeśli miałeś tylko jeden okaz, to na pewno nic! Tylko u niektórych gatunków koszówek istnieje rozwój partenogenetyczny - wszystkie inne gatunki motyli rozmnażają się płciowo, a więc musi być samiec i samica. Zniesione jaja są po prostu niezapłodnione, i wyschną. O hodowli egzotycznych pawic na ogół nie ma polskich stron w internecie, szczególnie, gdy gatunek jest mało popularny. Można czasem znaleźć informacje na stronie Moje motyle , ale na temat Cricula trifenestrata nic nie ma. Można natomiast znaleźć informacje o tym gatunku w książce Briana O. Gardinera "A silkmoth rearer's handbook"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum