Podczas kilkudniowej wycieczki, natknąłem się na kilka gąsienic. Z identyfikacją dwóch z nich nie potrafię sobie poradzić. Zupełnie nie znam się na motylach, ale ciekawi mnie co z takich okazów wyrośnie. Proszę więc o pomoc w rozpoznaniu
[ Dodano: 2010-07-06, 13:55 ]
przy okazji, w swoich starszych zdjęciach znalazłem jeszcze coś takiego. Co to jest?
gasienica3.jpg 3./sierpien2007/gdzieś w świętokrzyskim
Jeszcze pozostała ta zielona, czy z niej w ogóle powstaje motyl?
[ Dodano: 2010-07-06, 18:34 ]
A czy na podesłanej stronie zdarzają się błędy?
Bo podczas tej wycieczki, dokładnie 19.06 zaobserwowałem gąsienicę Niedźwiedziówki Kaja, a na tej stronie piszą, że one nie występują w czerwcu...
A widziana przeze mnie gąsienica, którą Grzesiek zidentyfikował jako Barczatka koniczynówka, według tej strony była widziana w woj. śląskim przed 1960 rokiem... a ja ją widziałem gdieiś koło miasta Pilica..
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-07-06, 21:58
Cytat:
Barczatka koniczynówka, według tej strony była widziana w woj. śląskim przed 1960 rokiem...
Musisz Kukabura uważniej przeglądać w.w. stronę. Dane na mapie pochodzą z pracy "The Lepidoptera of Poland, A Distributional Checklist" z 2000 roku, i są nieaktualne. Aktualniejsze dane uzyskujesz, klikając w przycisk "obserwacje" - to taki zielony kwadrat z literą "O" pod nazwą gatunkową motyla. I tam podano obserwacje tego gatunku w woj. Śląskim z 2008 roku.
Dane o okresie występowania np. gąsienic są orientacyjne. Zależą od wielu czynników, choćby temperatury wiosną, czy warunków pogodowych w okresie rozwoju. Sam kilkakrotnie spotykałem gąsienice kaji w czerwcu - np. w Beskidach. W tym roku znaczne ochłodzenie i opady w maju zapewne spowodowały wydłużenie okresu żerowania gąsienic aż do czerwca.
_________________ Antek
Ostatnio zmieniony przez Kwiczala Antoni 2010-07-07, 13:16, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum