Na przykładzie zdjęcia DSC00724.jpg podpowiadam, że przed wstępnym oznaczeniem warto sprawdzić czy 'obstawiany' przez nas gatunek posiada rzeczywiście cechy identyczne z tym na zdjęciu. Zdjęcie jest podpisane jako C. pamphilus, a przecież ten gatunek nie ma wyraźnych oczek na spodniej stronie tylnych skrzydeł, co widać u osobników prezentowanych na zdjęciach. Oba strzępotki to C. glycerion.
Z góry proszę nie odbierać tego jako przytyk albo wywyższanie się (bo nie ma jeszcze do tego podstaw ) , a jedynie koleżeńską sugestię
W sumie to zdjęcie 778 przedstawia obiekt pod trochę niefortunnym kątem i nie wiem czy oznaczenie w 100% jest możliwe... Tak czy inaczej na pewno któryś z wymienionych bielinków
Dziękuję za opisanie zdjęć, przy bielinkach zostanę przy pierwotnym opisie, a tak naprawdę poczekam na następne zdjęcia, może ujęcie będzie łatwiejsze do oznaczenia. Swoją drogą, nie sądziłem że bielinki to taki trudny temat.
Marek Hołowiński
Zainteresowanie grupą: Lepidoptera Polski
Wysłany: 2010-07-20, 17:52
Wojtek Guzik napisał/a:
778 to wg mnie P. napi. Widać delikatne przyprószenie na żyłkach.
potwierdzam,
Z tych fotek można bielinki oznaczyć na 100%
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum