Witam wszystkich doświadczonych miłośników motyli.Moją ulubioną "dyscypliną" fotograficzną jest makrofotografia.Staram się zawsze zidentyfikować modela z którym mam do czynienia.O ile z motylami nie mam większych problemów posługując się swoją literaturą o tyle w identyfikacji ich gąsienic mam duże problemy.Będę wdzięczny za pomoc.
Pierwsze gąsienice napotkałem na liściach dębu czerwonego i wyglądają tak:
Poniższa spadła najprawdopodobniej z olszyny (przynajmniej tak twierdzi moja żona).Ja ją podniosłem z trawy nad jeziorem
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-07-31, 21:22
Górne zdjęcia pokazują gąsienice garbatki Phalera bucephala. Natomiast na dolnych jest gąsienica nastrosza lipowca (Mimas tiliae) - żeruje na lipie, więc to drzewo musiało być w pobliżu.
A przy okazji - widać, że znasz się na makrofotografii. Dobrze dobrana głębia ostrości - "modele" są ostre, a tło lekko rozmyte.
Natomiast na dolnych jest gąsienica nastrosza lipowca (Mimas tiliae)
Lipowca gąsienicę mam jako czarno-biały rysunek.Bardzo podobną natomiast gąsienice ma Nastrosz półpawik (przynajmniej w mojej książce).A swoją drogą mam szczęście do nastrosza lipowca-W tamtym roku pod samosiejką w parku wypatrzyłem takie cudo
Dzięki za info.Pozdrawiam Andrzej
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2010-08-01, 12:44
Cytat:
Bardzo podobną natomiast gąsienice ma Nastrosz półpawik
Jest więcej gatunków, mających podobną gąsienicę (np. także nastrosz topolowiec). Gąsienicę lipowca można łatwo odróżnić po żółto-czerwonej plamie w okolicy odbytu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum