Teba
Zainteresowanie grupą: motyle ;)
Wysłany: 2006-08-28, 14:30 Co to za piękności? (Gąsienice)
Gąsienicę nr 1 znalazłem w Borach Tucholskich na piaszczystej, nagrzanej drodzę w lesie. Wyglądała jakby się żywcem piekła więc przeniosłem ją do cienia. Ją tzn kogo?
Druga w Beskidzie Małym również przechodziła przez drogę w lesie:
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-08-28, 21:25
Obie gąsienice mają silnie zmienione ubarwienie, gdyż obie są krótko przed przepoczwarczeniem. Nie można też określić ich wielkości (brak elementów porównawczych). Jeśli chodzi o pierwszą gąsienicę, to podobny typ ubarwienia mają dwa rodzaje garbatek : Cerura i Furcula (w sumie 5 gatunków). Jestem skłonny przyznać rację Alicji, że może to być C.vinula. Rozpoznanie drugiej, przy tak zmienionym ubarwieniu jest jeszcze trudniejsze. Ale może komuś się uda.
Ostatnio zmieniony przez Alicja 2006-08-29, 16:39, w całości zmieniany 1 raz
Teba
Zainteresowanie grupą: motyle ;)
Wysłany: 2006-08-29, 14:23
Dzięki wielkie za pomoc!!! Jeszcze mam pytanie odnośnie Cerura vinula. Jak to jest z tymi "widełkami" na ogonie? Czy one występują zawsze, czy mogą być chowane, odrzucane, składane? No bo ta gąsienica ich na 100% nie miała.
Alicjo możesz podać adres tej strony o której napisałaś?
" Widłogonka swoja nazwę polską zawdzięcza widełkom na końcu ciała, z których w trakcie zaniepokojenia wysuwają się dwie czerwone niteczki, bardzo energicznie ruszające się. Służą one do odstraszania drapieżnika. Ponadto zaniepokojona gąsienica podsuwa głowę pod spód ciała i lekko nadyma część tułowiową – wówczas na tej „rozdętej” części pojawia się rysunek bardzo dużej głowy, co dodatkowo dezorientuje przeciwnika. Rysunek ten powstaje z czerwono-różowej plamy na tułowiu i dwóch ciemnych plamek po jego bokach " http://jezioro.com.pl/fauna/okaz.html?id=910
Zainteresowanie grupą: Motyle dzienne i niektóre macro
Wysłany: 2006-08-30, 00:01
W Twoim ostatnim poście Alicjo pokazujesz akurat zdjęcia drugiego gatunku z rodzaju Cerura, a mianowicie C.erminea. Oczywiście dla wyjaśnienia, do czego i jak gąsienice "używają" owych wyrostków, nie ma to znaczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum